1 de 10
PATRIMONI

La Nevera i el Mas del Ginoteta d'Alforja, Bé Cultural d’Interès Local

Un cop Cultura els inscrigui al catàleg corresponent es podrien obtenir ajuts per promoure els espais i organitzar-hi visites

La nevera fa 10 metres de profunditat | Viquipèdia
per M.B., Reus, Catalunya | 28 de setembre de 2022 a les 16:35 |
El ple del Consell Comarcal del Baix Camp ha aprovat per unanimitat una petició de l’Ajuntament d’Alforja per declarar Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) la Nevera i el mas del Ginoteta, situats al terme municipal d’aquesta vila del Baix Camp. La Nevera del Ginoteta és el pou de gel de major capacitat del Camp de Tarragona que encara conserva la cúpula i és considerada "una construcció important i amb valors patrimonials destacables que cal preservar". Ara per ara, no és visitable. 

L’edifici del mas del Ginoteta, que era l’allotjament del nevater i del personal que treballava per donar servei al pou de glaç s’ha anat deteriorant amb el pas del temps i ha col·lapsat part del forjat entremig i també part de l’estructura de la coberta. És per aquest motiu que "la propietat va promoure la catalogació com a BCIL d’aquest patrimoni i del conjunt edificat per evitar un deteriorament irreversible i la pèrdua d’aquesta construcció", segons fonts del consistori alforgenc.

A partir d’aquí, l’acord es comunicarà al departament de Cultura per tal que ambdós elements s’inscriguin al catàleg corresponent. Aquesta tramitació és "imprescindible" per poder obtenir ajuts per actuar i conservar els béns i per a la seva gestió "com a punt d’interès a promoure, per a l’organització de visites i per poder-hi actuar amb fons públics".

La nevera, d’uns 8,7 metres de diàmetre i 10 metres de profunditat, ja formava part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, però "ara comptarà amb una major protecció i en permetrà la seva conservació, més tenint en compte que per les seves dimensions i capacitat havia sigut una de les més importants en l’àmbit del Camp de Tarragona", s'ha destacat per part de fonts municipals d'Alforja.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: