MÓN EMPRESARIAL

Quan Ikea volia instal·larse a Reus

Uns terrenys d’ús agrícola a l’avinguda de Bellisens van cridar l'atenció de la companyia sueca

Un rètol d'una botiga d'Ikea | Josep M. Llauradó
per ReusEmpresa.com, Reus, Catalunya | 1 d'octubre de 2022 a les 20:20 |
(Aquest article està recollit del web reusempresa.com)

Molt abans que Ikea pensés a instal·lar-se a Tarragona, la multinacional sueca havia fixat els seus ulls a Reus, concretament en uns terrenys situats a l’avinguda de Bellisens. Abans d’endinsar-nos en aquesta història, convé fer un preàmbul. És ben conegut l’anunci, el 2012, de l’arribada d’Ikea a Tarragona. Un projecte il·lusionant que no acabaria de materialitzar-se.

El cert és que la inversió de 60 milions d’euros per part d’Ikea i la possibilitat de 400 ocupacions directes, no va poder dur-se a terme, ja que tres propietaris de la parcel·la en la qual havia d’instal·lar-se (a Campclar al costat de l’Anella Mediterrània) no es van adherir al conveni d’urbanització del polígon, malgrat els esforços de mediació de l’ajuntament.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va anunciar llavors que la renúncia d’Ikea es deuria a un canvi d’estratègia comercial, que implicava deixar de construir grans botigues als afores de les ciutats. Malgrat desbaratar-se la gran inversió projectada, Ikea no abandonava del tot els seus projectes a la demarcació.

Així, el desembre de 2016 donava a conèixer la construcció a Valls d’una central de distribució dels seus productes per internet per a proveir tot Espanya, Portugal i el sud de França. I, finalment, el juliol del 2021, Ikea anunciava un nou espai de planificació i disseny al Centre Comercial Parc Central.

Tornem a Reus. A principis de la dècada dels 2000, Ikea va estudiar la possibilitat d’implantar-se a la capital del Baix Camp. Uns terrenys d’ús agrícola a l’avinguda de Bellisens van cridar la seva atenció, per la seva localització i connectivitat viària. Es tractava d’una parcel·la d’unes 6 hectàrees situada prop de l’Escola d’Horticultura i al costat del col·legi Ntra Sra. de la Mar. Una pastilla encaixada q la rotonda entre l’avinguda de Bellisens i la T-11.

La multinacional va negociar amb l’ajuntament una vegada acordada la compra del terreny amb el propietari. Ikea considerava la zona com el centre de l’àrea metropolitana del Camp de Tarragona, la qual cosa podia facilitar l’accés a una població en aquells dies de 500.000 habitants. No obstant això, el consistori reusenc va proposar a la cadena sueca altres ubicacions a la ciutat.

La primera d’elles, al costat de les instal·lacions de la Cooperativa Comarcal, on avui es troba el supermercat i gasolinera BonArea. Una segona, al Tecnoparc, on actualment es troba firaReus. Ikea va descartar totes dues per la seva situació i, en el cas dels terrenys de firaReus, pel col·lapse circulatori que podria produir-se. Finalment, el consistori va suggerir el solar de Renfe a l’avinguda del Comerç. Cap de les tres propostes va convèncer a Ikea, abandonant finalment la idea d’instal·lar-se a Reus.

Justament, per aquell temps, Tarragona i Reus escenificaven una batalla per atraure la companyia, com un recurs més de la campanya electoral de cara a les municipals del 2007, amb negociacions teòricament molt més discretes per part de l’Ajuntament de Reus, potser també perquè la proposta estava menys definida en comparació amb Tarragona. Les declaracions polítiques se succeïen, però finalment Ikea va signar el juny de 2012 un preacord amb el consistori tarragoní, esvaint-se tota opció d’implantar-se a Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: