1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Posen en marxa el primer museu virtual de la Guerra Civil Espanyola

Un professor de la URV és un dels impulsors del projecte que vol difondre el conflicte i el seu impacte

Una dona accedeix al museu virtual de la Guerra Civil Espanyola des d'un ordinador portàtil. | URV
per Redacció, Tarragona | 26 de setembre de 2022 a les 16:30 |
Aquest article es va publicar originalment el 26 de setembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El catedràtic d'Història Contemporània de la URV, Joan Maria Thomàs, és un dels impulsors del primer museu virtual de la Guerra Civil Espanyola, un projecte que naix del fet que no existeixi un "museu físic" dedicat al conflicte militar i al seu impacte. El finançament ha arribat de fons de recerca canadencs i vol "facilitar l'accés" al coneixement sobre la guerra espanyola, amb "informació de primera mà", elaborada per "un equip d'experts internacional" format per historiadors, arqueòlegs, experts en humanitats i acadèmics. El museu ofereix accés gratuït a cinc galeries amb 130 imatges i textos (en castellà i anglès) que narren rigorosament el conflicte militar i les rereguardes, així com l'impacte sobre la vida de persones corrents.

Com ha explicat el professor Joan Maria Thomàs, un dels grans reptes del projecte ha sigut la selecció de les imatges i aconseguir els permisos necessaris per a la seva exposició, perquè moltes estan subjectes a drets d'autoria.

El museu és obert i incorporarà nous col·laboradors, objectes i sales. També aprofundirà en les col·laboracions ja iniciades amb altres museus i memorials dins i fora de l'estat espanyol, com el Centre Documental de Memòria Històrica, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Pau de Guernica, entre d'altres.

Els seus creadors són els catedràtics en Història Contemporània Adrian Shubert (York University, Canadà), Antonio Cazorla-Sánchez (Trent), Joan Maria Thomàs (URV-Grup de Recerca Consolidat ISOCAC. Història, Societat, Política i Cultura des de Catalunya al Món), l’arqueòleg i professor del CSIC Alfredo González Ruibal i la catedràtica d’Estudis Culturals de la Warwick University (Regne Unit) i Alison Ribeiro de Menezes, amb el suport tècnic d’Andrea Davis, professora de l'Arkansas State University i del bibliotecari expert en humanitats digitals Dwayne Collins (Trent).
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: