1 de 10
salut pública

Reus activa un pla de Salut Pública per un cas de febre del Nil

Es transmet a través de la picada de mosquits

A Reus s'hi ha detectat un cas positiu de febre del Nil | Gencat.cat
per Estel Romeu, Reus, Catalunya | 16 de setembre de 2022 a les 11:09 |
Aquest article es va publicar originalment el 16 de setembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus ha decidit activar un pla de vigilància, tractament i prevenció en matèria de Salut Pública per la detecció d'un cas positiu i un altre de "possible" de la febre del Nil (VNO). Els casos (un home i una dona que són parella) s'haurien detectat a finals d'agost i evolucionen de manera favorable. Ho ha anunciat aquest matí de divendres l'alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, tot havent interromput el ple municipal que s'està duent a terme.

S'ha constituït una comissió de treball amb la intervenció de representants del consistori i de la Generalitat de Catalunya "per fer les accions convenients", segons el batlle. Aquest ha volgut transmetre un missatge de "tranquil·litat" i ha descartat que la situació sigui "greu". 

Tan sols són greus l'1% dels casos detectats



En tot cas, però, i en tractar-se la febre del Nil d'una "malaltia emergent", els protocols existents aposten per actuar d'inici. "Cal estar alerta", ha dit Pellicer. El batlle ha precisat que les dues persones "es troben bé" i ha recordat que dels casos detectats "tan sols l'1% són greus". El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha apuntat a la redacció d'una pla informatiu adreçat a la ciutadania, per tal que conegui algunes recomanacions i com s'ha d'actuar. També ha anunciat que s'actuarà en fonts i similars, per evitar acumulació d'aigua o que aquesta s'estanqui en piscines, basses i altres. Per part seva, el regidor de Salut, Òscar Subirats, i la delegada del Govern al Camp, Teresa Pallarès, han exposat l'existència de sistemes de vigilància i control de la febre del Nil. 
 

D'esquerra a dreta: Rubio, Pellicer, Pallarès i Subirats, a la roda de premsa pel positiu de febre del Nil a Reus Foto: Reus.cat


La febre del Nil es transmet a través de la picada de mosquits infectats. S’han identificat fins a 40 espècies de mosquits capaços d’actuar com a transmissors de la malaltia, principalment del gènere Culex, algunes de les quals, com ara el Culex pipiens, es troben àmpliament distribuïdes a Catalunya.

Els mosquits piquen aus infectades i el virus passa a les glàndules salivals del mosquit; quan torna a picar, injecta el virus als éssers humans i als animals, que els pot causar la malaltia.

Entre dos i 14 dies d'incubació



Segons el Canal Salut, el període d’incubació (l'interval des del moment de la infecció fins a l'aparició dels símptomes) se situa entre dos i 14 dies. En humans, la infecció del VNO no produeix símptomes en el 80% dels casos. Al 20% restant els pot causar febre >38,5 °C i almenys un dels símptomes següents: miàlgia (dolor muscular), artràlgia (dolor articular), cefalea (mal de cap), fatiga, i fotofòbia (intolerància anormal a la llum). També hi pot haver limfadenopatia (augment de la mida dels ganglis limfàtics) i exantema maculopapular (erupció a la pell). La majoria dels casos infectats pel VNO són lleus.

Els casos greus (menys de l’1%) presenten afectació neurològica, com ara meningitis, encefalitis (inflamació del cervell) i síndrome de Guillain Barré (inflamació dels nervis) o paràlisi flàccida. Les persones afectades són majoritàriament majors de 50 anys.  

L'Ajuntament de Reus ha difòs un arxiu, a la xarxa, amb informació i recomanacions davant la situació.

Informació sobre la febre del Nil Foto: Reus.cat

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: