LABORAL

L'APT reclama una «actitud positiva» a estibadors i empreses per assolir un acord

L'Autoritat portuària manifesta la seva voluntat que s'assoleixi una entesa "a l'alçada del Port de Tarragona i del territori"

L'APT demana a les parts una | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 15 de setembre de 2022 a les 16:32 |
L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) ha reclamat una "actitud positiva" als treballadors i a les empreses de l’estiba per tal que arribin a un acord “a l’alçada de les necessitats i de les expectatives de futur del Port de Tarragona i del territori”, segons s'ha apuntat aquest dijous en un comunicat.

L’APT es mostra "a favor d’una solució pactada per sortir de la situació actual de modernització del funcionament del sector de l’estiba a Tarragona, arran dels darrers canvis legislatius". Aquests canvis són la conseqüència de l'aprovació del darrer V Acord Marc Sectorial Estatal de l’Estiba, el passat dia 8 d'abril, que "ha suposat un canvi normatiu cap a una major liberalització, la qual cosa implica que treballadors i empreses hagin de dissenyar un nou marc de relacions laborals i d’organització del treball".

El president del Port Tarragona, Josep M Cruset, ha afirmat que “L’APT necessita que aquest procés s’afronti amb una actitud positiva de treballadors i d’empreses de l’estiba per assolir un acord que respongui a les necessitats i a les expectatives de futur del Port de Tarragona i del territori, amb una organització del treball moderna i transparent que garanteixi uns serveis portuaris eficients i competitius”.

L’APT ha desplegat els mecanismes "d’informació i coordinació per fer el seguiment del desenvolupament del procés de canvis a l’estiba del Port", s'ha assenyalat al comunicat, i ha "multiplicat" des de la setmana passada els contactes amb els representants sindicals de l’estiba i de les empreses estibadores, així com amb altres sectors implicats "per tal de propiciar un clima favorable per a un diàleg que afavoreixi una solució ràpida".

També us pot interessar:

En declaracions a l'ACN, el president de l'APT, Josep M. Cruset, ha instat treballadors i empreses a arribar a un acord per desbloquejar la situació, que fa que els vaixells descarreguin a un ritme inferior de l'habitual. La problemàtica ja ha provocat que alguns sectors ja estiguin anant a altres ciutats per completar l'operativa, un fet que per Cruset és preocupant i resta competitivitat al Camp de Tarragona.

Cruset ha remarcat que el conflicte laboral s'allarga des de fa anys arran d'uns canvis legislatius impulsats per la Unió Europea per liberalitzar el sector de l'estiba. "En aquest procés s'ha produït la reducció de l'eficiència en el moll i de la capacitat de descàrrega, sobretot de cereals, però també d'altres tràfics. Múltiples actors s'han posat en contacte amb l'Autoritat Portuària de Tarragona (APT) per fer evident la preocupació", ha exposat.

Aquest alentiment que el port assegura que hi ha el quantifiquen en un 45% durant l'agost, en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Així, es va passar de les 633.000 tones a les 347.800 d'enguany, segons xifres del port tarragoní. "La primera quinzena de setembre s'ha fet evident de forma claríssima", remarca Cruset. Això ha fet que la ruta que fa servir Inditex entre Turquia i Tarragona l'empresa l'hagi variada i ara descarregui a ports francesos. La situació es repeteix en cereals o fruita tropical. "Alguns que estan a mig descarregar han de marxar del port perquè no poden esperar més".

Aquest dijous, s'ha estat descarregant un vaixell de cereals que va començar a buidar els magatzems el 22 d'agost. Un procés que en condicions normals es fa amb un marge d'entre set i nou dies. El responsable de la infraestructura ha destacat que la problemàtica està alterant el funcionament de diferents sectors econòmics i que genera increments en els preus d'alguns productes. Per al port, també provoca "la pèrdua de llocs de treball en la mateixa operativa, en transportistes autònoms, ramaders, treballadors de centres de producció de l'alimentació, l'automòbil i el paper, entre molts altres". El president de l'APT ha afirmat que des de la institució estan "facilitant i promovent que les posicions vagin encaixant i hi hagi un acord en els propers dies" entre treballadors i empreses estibadores. "També estem en contacte amb sectors econòmics i administracions superiors per desplegar els mecanismes necessaris per mitigar els efectes dels baixos rendiments al port de Tarragona", ha assegurat.

Tot plegat, per "facilitar la recuperació de la rapidesa en el servei i de la normalitat".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: