1 de 10
divulgació

La Nit Europea de la Recerca torna per cinquè any consecutiu amb rècord d’activitats

L’activitat central serà la fira de tallers del 30 de setembre a Tarragona

Imatge d'arxiu d'una anterior edició de la Nit Europea de la Recerca | URV
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 12 de setembre de 2022 a les 12:08 |
L’esdeveniment europeu més gran de divulgació científica torna a Tarragona per cinquè any consecutiu. Més de 150 investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i dels instituts de recerca del territori participaran en més de 80 tallers, xerrades i altres activitats de divulgació científica amb l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania d’una forma planera i lúdica.

A Tarragona està coordinat i organitzat per la URV amb la participació de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

L’activitat central tindrà lloc divendres 30 de setembre a la tarda, amb la fira de tallers científics a la plaça de Corsini de Tarragona. En aquesta edició s’hi podran trobar una quarantena de propostes de tallers interactius de pràcticament tots els àmbits del coneixement. Aquesta iniciativa, destinada a públic familiar, permet el contacte directe amb la comunitat investigadora a través de les activitats que conviden a la participació del públic, que pot anar circulant de taller en taller. La fira començarà a dos quarts de 5 de la tarda i s’hi podrà participar fins les 9 del vespre. Els joves que hi accedeixin tindran un passaport científic que podran omplir quan participin als diferents tallers. Un cop omplert, obtindran obsequis de la Nit Europea de la Recerca.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de l’oficina Europe Direct Tarragona, és el patrocinador principal de l’activitat central. També ha comptat amb la col·laboració del Mercat Central de Tarragona, l’empresa Borges i Ematsa.

Actes previs i posteriorsPer escalfar motors, s’han programat una sèrie d’activitats prèvies relacionades amb la Nit de la Recerca. Dissabte 24 de setembre a dos quarts de 7 de la tarda està previst el taller obert al públic Fem ciència… Experimenta, en què persones inscrites podran fer experiments en directe a la plaça de Corsini de Tarragona. Ho faran de la mà de l’equip del Repte Experimenta de la Universitat Rovira i Virgili, que organitza l’activitat. Per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament.

Els alumnes de secundària i batxillerat també tindran la seva proposta científica adaptada. Durant la setmana del 26 al 30 de setembre investigadors de la URV i els instituts de recerca impartiran xerrades i tallers científics als instituts de secundària de la demarcació que ho hagin sol·licitat.

Dissabte 1 d’octubre estan previstes dues activitats més: la ruta científica sobre el químic Antoni Martí i Franquès, una recreació teatralitzada didàctica sobre la vida d’aquest científic català i els seus descobriments. Les persones que hi participin visitaran els carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la recerca, des del camp de Mart fins al Pla de la Seu. La ruta sortirà a dos quarts d'11 del matí des del Portal del Roser de Tarragona i cal inscriure-s’hi amb antelació.

El mateix 1 d’octubre a les 11 es farà la sessió de Microxerrades divulgatives Recerca pel canvi a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, organitzades per l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i la URV sobre temes relacionats amb la recerca del personal investigador de la Universitat i dels instituts de recerca de les comarques de Tarragona.

Des del 5 de setembre i fins el 3 d’octubre es pot visitar al Mercat Central de Tarragona l’exposició Castells i ciència, que relaciona diferents disciplines científiques amb el fet casteller. Per a les activitats que requereixen inscripció cal enviar un correu electrònic a tarragona@nitdelarecerca.cat. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: