1 de 10
el temps

Imatges d'una mànega a Sant Jaume d'Enveja, a les Terres de l'Ebre

Mànega a Sant Jaume d'Enveja , a les Terres de l'Ebre | Eloy Morillas
per Aguaita.cat, Sant Jaume d'Enveja, Terres de l'Ebre | 5 de setembre de 2022 a les 16:25 |
La pluja d'este dilluns matí a les Terres de l’Ebre ha format el que el Servei Meteorològic de Catalunya ha definit com a “tuba”, que en el cas de tocar a terra és “un tornado”. 

El meteoròleg de TV3 Francesc Mauri ha assegurat que “és una mànega, un tornado, si bé no sembla que toqui a terra. Si fos dins del mar, seria una tromba marina. La denominació de fibló seria de l’àmbit balear. Hi ha però força denominacions populars”.

La "tuba" és aire i vapor d'aigua condensat, amb forma de tub, que gira ràpidament, penjant d'un núvol, però sense arribar al sòl, a diferència d'un tornado o una tromba marina.
Si bé les tubes per definició no aconsegueixen el sòl, i, per tant, no produeixen danys en superfície, el seu albirament pot ser indicador de condicions favorables per al desenvolupament d'altres fenòmens que sí que els poden produir.

L'espectacular imatge ha estat captada per Eloy Morillas a través de les xarxes socials a dos quarts d'11 del matí. La mànega s'ha produït a Sant Jaume d’Enveja.
  Des del Meteocat es demana ajuda per intentar recollir més dades sobre el fenomen.

A la previsió de ruixats intensos a gairebé tot Catalunya per este dilluns s'hi suma ara un nou avís del Servei Meteorològic de Catalunya. Fins a tres comarques estan en alerta per temps violent durant la tarda d'aquest dilluns: el Baix Ebre en perill molt alt i la Ribera d'Ebre i el Baix Camp en perill alt. En aquestes zones es podrien produir pedregades amb gruixos superiors als dos centímetres, ratxes de vents superiors als 25 metres per segon i tornados, esclafits o mànegues.

  
Segons informa el mateix Meteocat, l'episodi dura des de les 13.58 i fins a les 15.58 hores d'aquest dilluns. Les autoritats han demanat precaució a l'exterior i en els desplaçaments per aquestes zones. Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla Inuncat, també a la resta del país per la possible intensitat de la pluja.


I és que la pluja del cap de setmana, que ha anat ballant de nord a sud del país, es generalitza aquest dilluns i deixa pràcticament tot Catalunya en perill. De fet, segons la previsió del Meteocat només l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l'Estany i la Vall d'Aran queden fora de l'avís per intensitat de la pluja. La resta del país, en alerta.
Altres notícies que et poden interessar
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: