PATRIMONI

L’Ajuntament del Molar justifica el tancament del centre d’interpretació de l’Hospital per deficiències estructurals

Un informe avala que l’equipament, inaugurat fa tres anys i amb una inversió de 350.000 euros, no pot reobrir

El centre d'interpretació de l'Hospital del Molar compta amb una col·lecció sobre material sanitari de la guerra civil espanyola. | ACN
per Redacció, Tarragona | 1 de setembre de 2022 a les 15:56 |
El centre d’interpretació de l’Hospital del Molar (Priorat) està tancat per deficiències estructurals. Així ho justifica un informe pericial independent encarregat per l’Ajuntament i que recull una vintena de deficiències, la majoria de les quals són estructurals. Aquesta situació ha mantingut l’equipament tancat dos anys després de l’esclat de la pandèmia.

En aquest context, un grup de suport ha enviat una carta als diputats del Parlament per reclamar-ne la reobertura. Segons l’alcalde Roger Grifolls, s’està estudiant quines actuacions es poden fer per reparar els danys i alhora, demanar “depuracions” i “responsabilitats” per l’obra, que va suposar una inversió pública d’uns 350.000 euros per part de diverses administracions.

Entre els desperfectes que s’enumeren a l’informe d’un pèrit independent, al qual ha tingut accés l’ACN, destaquen la manca de reforç estructural en diversos punts de l’edifici, problemes amb l’estructura de la torre de l’ascensor i incompatibilitats amb la normativa sobre el tractament i substitució de l’escala de fusta. Segons el batlle, les deficiències es van detectar poc després de l’obertura al públic de l’equipament, però la pandèmia va dificultar les tasques tècniques per solucionar-les.

Per tot plegat, Grifolls assenyala que ja estudien quins passos caldrà seguir per reobrir el centre i alhora, quines vies jurídiques existeixen per depurar responsabilitats, siguin tècniques o polítiques. De moment però, no existeix cap calendari sobre la taula on es concreti quan es podria reobrir el centre d’interpretació de l’Hospital del Molar tot i que l’alcalde ha insistit que és un dels objectius del govern local.

Breu obertura al públic


L’equipament va estar obert al públic pocs mesos, just abans de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. El centre alberga una col·lecció privada d’instrumental mèdic i altres materials sanitaris originals que van ser utilitzats durant la Guerra Civil espanyola. Davant d’aquesta situació, un grup de persones han iniciat una campanya per demanar la reobertura de l’espai l’abans possible. Per això, han fet arribar una carta a la majoria de diputats i grups al Parlament per demanar explicacions sobre aquesta situació.

Segons el catedràtic Francesc Xavier Hernàndez, qui va ser coordinador del projecte museogràfic del centre, s’ha perdut un any -el de la represa- en què hauria estat “molt important” per al centre i el conjunt del Priorat. Per a Hernàndez, una instal·lació d’aquestes característiques ha de ser “un centre viu que ajudi a dinamitzar econòmicament comarques a les que no necessàriament els hi sobrin recursos”.

El tancament de l'equipament ha comportat que les peces cedides d'un "valor extraordinari" no es puguin visitar. “Suposant que hi hagi problemes burocràtics o aspectes dels arranjaments de la construcció de l'edifici, han tingut dos anys per arreglar-ho”, ha lamentat Hernàndez.

D’altra banda, la posada en marxa d’aquest equipament va representar una inversió de diverses administracions públiques, com són la Generalitat o la Diputació de Tarragona. Segons aquest grup, es calcula que s’haurien demanat subvencions per valor de 350.000 euros, a més de comptar amb ajuda voluntària per tirar endavant el projecte.

Des de l’Ajuntament han explicat que no es mostrarien contraris a que la Generalitat assumís la titularitat i gestió de l’equipament en un futur.
 

El centre d'interpretació de l'Hospital del Molar no s'ha reobert després de l'esclat de la pandèmia. Foto: ACN

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: