1 de 10
POLÍTICA

L’oposició, en desacord amb el «com» del projecte del Carrilet

Els grups i el regidor no adscrit assumeixen la transformació a la zona, però denuncien que és una mesura “electoralista” i que el govern no els ha consultat

Una imatge de l'exterior del mercat | Reus.cat
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 1 de setembre de 2022 a les 08:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 1 de setembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El mercat del Carrilet és un tema calent. Ho és des que, el dimecres 5 de febrer de 2020, es va obrir la capsa de Pandora, quan es va anunciar el seu tancament per Sant Pere del 2021. El govern va estar treballant durant mesos per aconseguir un operador privat que fes de promotor d’unes obres que comportaven la construcció d’un nou equipament després de l’enderrocament del mercat. Tanmateix, les negociacions no van arribar a bon port.

I va arribar el 2021, i el 27 de gener, el consistori va fer marxa enrere, i va comunicar que el mercat continuaria obert fins al mes de juny del pròxim 2024, a causa de la situació pandèmica i del context econòmic. El 5 de juliol del 2021 es va presentar en societat part del projecte per a la “transformació” de la zona sud de la ciutat.

Finalment, aquest passat 25 d’agost, a les acaballes de la temporada estival, s’ha licitat la redacció dels primers projectes, amb un pressupost de gairebé un milió d’euros. El “nou Carrilet” comptarà amb un mercat, tot i que no s’ha concretat com serà, un espai d’acollida i una sala polivalent, entre altres equipaments.

El govern "no ha comptat amb la participació de l'oposició", denuncia el PSCEn general, l’oposició valora favorablement el fet d’actuar a la zona, creuen que s’hi ha de fer quelcom, en això estan d’acord. El problema, segons expliquen, són les formes. Per al grup municipal del PSC, “s’intenta rentar la mala imatge generada per la decisió de tancar el mercat”. El portaveu socialista, Andreu Martín, comenta que “es passa d’una proposta inicial de construir un alberg a una molt més costosa”. Opina que “el projecte no sorgeix dels interessos que els veïns i veïnes del barri han expressat reiteradament”. No obstant això, des del govern s’assegura que el procés participatiu dut a terme mesos enrere ha servit per elaborar el nou projecte. “No ens genera confiança perquè no ha comptat amb la participació dels grups municipals”, apunten, però, els socialistes.

En la mateixa línia, en representació de la CUP, la regidora Mònica Pàmies explica que no se’ls ha avisat: “Ens vam assabentar de l’activació del pla i de les fases d’execució per la premsa, no s’han esperat ni a fer una reunió informativa per detallar-nos com s’havia estructurat tot”. Denuncia també que els paradistes tampoc sabien res del projecte fins ara. Segons Pàmies, “el procés participatiu va ser un fracàs, era molt abstracte i hi va haver poca participació, a més, el resultat encaixa perfectament amb tot el que volien”.

L'anunci del projecte a l'agost és "oportunista", per a la CUPEn paraules de la regidora, “la participació de la ciutadania ha de ser abans, durant i després de les actuacions”. Manifesta que els criteris d’adjudicació tenen una ponderació amb què el grup no està gaire d’acord: “Per exemple, es dona menys puntuació a aspectes relacionats amb la sostenibilitat mediambiental que amb l’urbanisme”. A més, puntualitza que “el fet que s’hagi anunciat a l’agost, quan la gent està desconnectada, és una mica oportunista”.

Ciutadans explica que, des del seu punt de vista, és important que es doni continuïtat al mercat del Carrilet. “Estem satisfets amb el fet que el govern es comprometi i mantingui el mercat, cosa que fins ara no s’havia fet”, comenta la portaveu Débora García. No obstant això, expressa que la recent licitació “recorda al període previ a les eleccions de 2019, quan es va dir que es volia executar una reforma”. García destaca el projecte que preveia convertir el carrer de l’escultor Rocamora en un bulevard, entre d’altres.

Segons el partit espanyolista, “el govern local ha creat un problema que no existia, i ara pretén solucionar-lo”. Consultat per aquest mitjà, el regidor no adscrit, Raúl Meléndez, lamenta que el govern "només ens hagi anat donant una mica d'informació" del projecte del Carrilet. "De la majoria de les coses, però, me n'he d'assabentar per la premsa", assegura. En tractar-se, com diu que és el cas, d'una de les iniciatives "més importants del mandat", l'ex de Cs s'hauria estimat més que la presentació de dies enrere "no s'hagués fet". "En ple agost, tothom és de vacances. Que hagin explicat ara què volen fer al Carrilet evidencia que no ho tenen clar, i que tenen por de la reacció" dels altres grups de l'oposició. 

"Solucions concretes" per als paradistesEn aquest sentit, Meléndez recorda que quan es va anunciar el tancament del mercat del barri (decisió que després va canviar per acordar una pròrroga fins al 2024) "l'oposició en bloc i el veïnat ens hi vam oposar". "Crec que ha estat la qüestió més complexa per al govern, en aquests últims anys", afegeix. "No s'hi val a sortir i dir que tanques el mercat i prou. En aquell moment ja haurien hagut d'oferir solucions concretes als paradistes", raona el regidor no adscrit. Per tot plegat, indica que "el govern va a la seva, però no sap on va". 

Està vist que la qüestió del Carrilet porta i continuarà portant molta cua. De moment, fins que no es presentin les propostes i s’esculli el projecte guanyador, no es començarà a aclarir de quina manera s’organitzaran les actuacions previstes en el pla de transformació. Des del consistori s’ha insistit en el fet que “hi haurà mercat”, tot i que l’oposició mostra certes reticències. El que està clar és que, presumiblement, hi haurà una gran actuació a la zona. Les primeres previsions que s’han presentat des del govern així ho apunten. Queda per veure, però, com serà el futur mercat i on s’ubicaran tots els nous equipaments. PSC, CUP, Cs i Raúl Meléndez s’ho miren amb recel, i tot i que comparteixen que s’ha de mirar cap a la zona sud, no acaben d’estar d’acord amb el “com”. Sembla que la capsa de Pandora restarà encara oberta per un temps.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: