RECERCA

Identifiquen una nova línia de probiòtics per tractar l'obesitat i la diabetis

A partir d'una recerca del grup DIAMET, amb participació de l'IISPV i la URV

D'esquerra a dreta: Joan Vendrell, Isabel Huber, Enrique Calvo i Sonia Fernández-Veledo, autors del treball | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 3 de setembre de 2022 a les 20:20 |
Un estudi publicat a la revista Microbiome i liderat pel grup DIAMET, amb investigadors i investigadores de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV)-CERCA, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Diabetes y Enfermedades Metabólicas Asociadas (CIBERDEM) ha permès trobar una nova via terapèutica per al tractament de malalties inflamatòries i metabòliques com l'obesitat o la diabetis tipus 2.

Bacteris específicsEn concret, la investigació, que ha rebut el suport de la Fundació “la Caixa”, suggereix que la salut metabòlica de les persones amb aquestes malalties podria experimentar una millora en aconseguir disminuir-los els nivells de succinat a la sang mitjançant l'administració d'uns bacteris específics que actuen com a probiòtics.

El succinat és un metabòlit amb múltiples funcions que produeixen de forma natural les cèl·lules del nostre organisme i els bacteris intestinals o microbiota. En malalties metabòliques i inflamatòries com l'obesitat i la diabetis, on hi ha una alteració de la microbiota intestinal, els nivells de producció d'aquest metabòlit es troben elevats, fet que està directament relacionat amb la inflamació característica en aquest tipus de pacients.

Precisament, diversos estudis previs de DIAMET, el grup de recerca que ha liderat aquest estudi i que coordinen els doctors Sonia Fernández-Veledo i Joan Vendrell, havien demostrat que detectar uns nivells elevats a la sang d'aquest metabòlit indica que la persona no gaudeix d'una bona salut metabòlica i que, per tant, té més risc de desenvolupar altres patologies en un futur. Per tot això, aquest indicador és clau.

“En investigacions prèvies del nostre grup bàsicament mostràvem que aquests pacients tenien més bacteris productors de succinat i menys bacteris dels que el consumeixen, però no havíem aconseguit provar una relació directa causal. En aquesta investigació i mitjançant l'ús de models animals obesos lliures de microbiota, demostrem per primer cop que la microbiota intestinal és l'origen dels nivells augmentats de succinat en obesitat i diabetis”, explica Sonia Fernández-Veledo. 

Probiòtics que revolucionen el mercat“Després de demostrar que aquest augment del succinat ve de la microbiota ens vam fer les següents preguntes: si administrem un bacteri que consumeixi succinat n’aconseguirem disminuir els nivells circulants?, i si disminuïm els nivells circulants millorarem el perfil metabòlic?”, explica Isabel Huber, primera autora signant de l'article científic.

Aquesta nova línia de probiòtics permet, a més, monitoritzar la seva efectivitat en temps real ja que “gràcies a aquest estudi, ara en coneixem el mecanisme d'acció, i, per altra banda, el resultat de l'activitat d'aquests bacteris és fàcilment mesurable a la sang”, declara Isabel Huber. I afegeix: “Si bé es coneix que molts dels probiòtics que avui dia es troben al mercat són beneficiosos, moltes vegades es desconeix realment com actuen i, per tant, no se'n pot determinar de manera objectiva el seu efecte”.

L'objectiu de l’equip de recerca és que aquests probiòtics s’acabin comercialitzant i que serveixin perquè les persones amb trastorns metabòlics i inflamatoris (l'obesitat o la diabetis, però també altres malalties, com el Crohn o la del fetge gras no acohòlic) puguin trobar una nova via, més efectiva, per al tractament. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: