1 de 10
AIGUA

Dos nous projectes permetran un canvi en el reg de les zones verdes de Reus

Entre finals de 2022 i inicis de 2023 es licitaran les actuacions als parcs de Sant Jordi, del Trenet i del Centenari, que possibilitaran la recuperació de diversos pous

Dipòsti del Mas Miarnau | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus | 24 d'agost de 2022 a les 16:50 |
L’empresa municipal Aigües de Reus ha iniciat la redacció de dos projectes executius que, mitjançant la recuperació d’un seguit de pous, permetran el reg amb aigua no tractada (però amb plenes garanties sanitàries) provinent de dues de les principals zones verdes de la ciutat: el parc de Sant Jordi, d’una banda, i els parcs del Trenet i del Centenari, d’una altra.

Pel que fa al parc Sant Jordi i el seu entorn, es preveu que el projecte s'enllesteixi al llarg d’aquest estiu i que les obres puguin licitar-se abans que s’acabi l’any. L’objectiu és la recuperació dels pous municipals Estellers i Miarnau (que estan situats a l’avinguda de l'Onze de Setembre). Aquests dos pous estan actualment fora de servei arran de la detecció d’una elevada presència de nitrats, fet que impedeix que l’aigua pugui destinar-se per a ús de boca, tot i que des de l’empresa s’assegura que sí que és viable per al reg.

El projecte inclourà una canonada d’interconnexió entre el pou Estellers i el Miarnau, on s’emplaçarà un sistema de filtració i cloració. També es preveu la recuperació de l’històric dipòsit elevat del pou Miarnau, que data de l’any 1933. Des del Mas Miarnau, i mitjançant un grup de pressió, l’aigua es derivarà, en una primera fase, cap al parc de Sant Jordi, la plaça de Pompeu Fabra, la mitjana de l’avinguda de Sant Jordi i la zona verda del carrer de Martí Folguera. En una segona fase, es preveu la prolongació cap a la plaça Llibertat i l’avinguda de Marià Fortuny.

D’altra banda, pel que fa als parcs del Trenet i del Centenari, la redacció del projecte es preveu que s’iniciï abans de final d’any i que les obres es licitin durant el primer trimestre del 2023. En aquest cas, l’objectiu és el reg del parc del Trenet, parc del Centenari i altres zones adjacents, mitjançant aigua no tractada procedent principalment del pou municipal (actualment en desús) situat a l’àrea 4.04 del passeig de Misericòrdia.

El projecte preveu la construcció d’una zona de serveis al parc del Trenet, que mitjançant un grup de pressió, un filtre i una cloració, permetrà, en una primera fase, el reg dels parcs del Trenet i del Centenari, mentre que en fases posteriors l’aigua també arribarà  al llarg del passeig de Misericòrdia, el parc del Velòdrom, la plaça de Gandhi, etc.

El principal objectiu: la diversificació de fonts d’abastament

Segons l’Ajuntament de Reus, “la finalitat és aconseguir un millor aprofitament dels recursos hídrics en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el PAM 2019-2023”. Fa anys que Aigües de Reus destina aigua no potable a algunes finalitats específiques, com és el cas del regadiu d’horts urbans o la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca.

És el cas, per exemple, del polígon Agro Reus, on existeix una xarxa de distribució paral·lela a la d’abastament, que abasteix d’aigua no potable procedent dels pous anomenats City, Roquís i Agro Reus, amb una important presència de nitrats i que, per tant, no pot subministrar-se per a ús de boca. Aquesta aigua es destina a la càrrega dels vehicles dedicats a la neteja viària, entre altres.

Una altra zona que es beneficia de la utilització d’aigua no potable és el polígon Tecnoparc, on una xarxa separada permet el regadiu de l’àrea. Aquesta xarxa s’abasteix d’aigua no potable procedent de la recuperació d’un minat (del Gilet), alhora que també existeix la possibilitat de connexió amb l’aigua del Molinet (aigua reciclada provinent de l’Estació Depuradora de Reus), que es pot utilitzar per a reg després d’un tractament previ.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: