FESTES

El medievalista Eduard Juncosa enceta la festa major de Cornudella amb el pregó

Unes 400 persones es reuneixen al parc 1 d’Octubre

Un moment de la intervenció d'Eduard Juncosa | Ajuntament de Cornudella de Montsant
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 20 d'agost de 2022 a les 12:59 |
L’historiador medievalista Eduard Juncosa, descendent de família de Cornudella i Albarca, va ser el pregoner de la festa major de Cornudella de Montsant, encetant així de manera oficial, la tarda de divendres, 19 d’agost, la festa local.

Unes 400 persones s’aplegaren al pregó al parc 1 d’Octubre, en el que va ser la major afluència que es recordi en un acte d’aquestes característiques.

Juncosa rememorà l’origen de la seva vocació de medievalista: “Sempre he cregut que, més enllà dels esforços de ma mare quan era adolescent per convencem que la Història era com un conte i que algun dia em podria arribar a agradar, aquest entorn privilegiat és el que em va captivar i empènyer a dedicar-me a l’estudi de l’època medieval i dels primers temps de la moderna”.

És fàcil d’entendre -continuà- “si es fa un cop d’ull atent a l’entorn i s’hi troben indrets d’una bellesa aclaparadora, carregats de vestigis i llegendes com a Siurana, a Albarca o al poble mateix, amb una de les esglésies renaixentistes més impressionants de Catalunya, o amb una talla gòtica de la Verge del Patrocini que ja voldrien molts museus entre els seus fons (de fet, vam tenir la gran sort de poder-la recuperar després d’haver estat robada juntament amb la Mare de Déu de Siurana, que encara segueix desapareguda”.

Juncosa demanà a la ciutadania que gaudeixi “tant com pugueu” d’aquests dies, "ja que alguns dels records més bonics que guardo són de les festes d’aquest “poble gran” amb les colles d’amics i amigues amb qui hem compartit tantes coses i tan bones; els balls i les discos, les matinades i les trobades de gegants, els espectacles i els jocs infantils, les havaneres i els correfocs, les batucades i els castells…".

D’altra banda, l’alcalde de Cornudella de Montsant, Salvador Salvadó, presentà el pregoner destacant que Juncosa, “tot i que viu a Reus, el seu avi matern, Ramon Bonet Just, era d’Albarca, d’una família que hi duia vivint allí generacions. A la que va ser la seva casa encara es conserva el rètol amb la inicial ‘B’, de Bonet. El seu avi i els seus germans es traslladarien a viure a Cornudella i la seva mare ja va néixer a Reus. L’àvia paterna també tenia vincles amb el nostre terme”.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: