1 de 10
ATEMPTAT

Sentit homenatge a les víctimes del 18-A a Cambrils

“Som una ciutat de llum, i fa cinc anys va arribar la foscor”, ha recordat l’alcalde, Oliver Klein, en un acte que ha comptat amb la presència de familiars i autoritats

Tres infants han deixat anar globus en senyal de pau al final de l'acte d'homenatge a les víctimes de l'atemptat de Cambrils | ACN
per Joel Medina, Cambrils, Catalunya | 18 d'agost de 2022 a les 12:55 |
Avui fa cinc anys, la vida de moltes persones va canviar per sempre. Dolor i més dolor, en una nit fatídica, després d’un dia assenyalat per l’horror. Els atemptats de Barcelona i Cambrils van marcar un abans i un després. Un després en què no s’ha d’oblidar el que va passar, el terror d’unes víctimes que sempre estaran presents. El passat dimecres va ser a Barcelona, amb algunes taques, i aquest dijous ha estat a Cambrils.

Un missatge "en tres direccions"Al Memorial per la Pau, autoritats, familiars i ciutadania han recordat, amb emoció i dolor, les tràgiques conseqüències d’aquella tràgica nit d’agost. “Cambrils és una ciutat de llum i, fa cinc anys, va arribar la foscor”. Així ha definit l’alcalde de la ciutat, Oliver Klein, la nit del 17 al 18 d’agost.

Ha afegit que des del consistori es vol donar un "missatge en tres direccions". En primer lloc, Klein ha explicat que homenatges com aquest “han de servir per prevenir l’odi, el terrorisme i la guerra, i també han de mantenir la memòria viva”. Aquest també ha estat un acte de solidaritat amb les víctimes, les persones que van patir el terrorisme en primera persona: “És un dolor compartit i els volem acompanyar”, ha afegit Klein.
 

Un instant de l'acte d'aquest dijous a Cambrils Foto: Joel Medina

S’ha agraït el treball dels cossos de seguretat. En paraules de l'alcalde, “fan possible la protecció de la ciutadania per evitar que aquests fets es repeteixin”. Després d’un minut de silenci farcit de sentiments, El Cant dels Ocells, peça interpretada pels violoncel·listes Olga Prats i Jesús Valls, ha obert un acte que ha estat marcat per les emocions. Respecte, silenci i un sentiment de lluita col·lectiva, d’unitat.

Ofrenes florals i globus blancsLes ofrenes florals en record de les víctimes s’han anat produint seguidament, primer per part de familiars i amics i representants, i després de les autoritats presents, d’entre les quals destaquen la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay; el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge; o la delegada territorial de la Generalitat a Tarragona, Teresa Pallarès; o el president de les Corts d'Aragó, José Javier Sada. 
 

L'acte ha tingut moments emotius Foto: Joel Medina


Desenes de flors blanques han omplert de pau el memorial. Flors que també han estat dipositades pels representants de la Policia Local de Cambrils, dels Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional espanyola, de la Comandància Naval, del cos de Bombers i del sector sanitari. Les ofrenes han finalitzat amb el torn de representants de diferents confessions religioses.

L’homenatge ha posat el punt final amb la interpretació de l’himne d’Europa, mentre la damisel·la, la pubilla i l’hereu infantil de Cambrils han enlairat uns globus blancs en representació de la pau. En finalitzar l’acte, moderat per l’articulista i poeta Óscar Molero, abraçades, records i emocions s’han apoderat del Memorial per la Pa, i els assistents han pogut dur a terme les seves ofrenes particulars en record dels afectats. Homenatge emotiu i sentit per recordar allò que no s’ha d’oblidar.

"Víctimes de segona"En representació dels afectats, i per part de l’Asociación 11-M Afectados del Terrorismo, Maria Teresa Mariné ha expressat que les persones afectades a Cambrils “estan molt malament, psicològicament parlant, i se senten víctimes de segona”. Afegeix que estan desemparats per les administracions: “Falta molta empatia, en especial per a les persones que no van ser afectades físicament però sí psicològicament”.

Declaracions de Mariné i Klein a l'ACN: 
 

El passat mes de juliol, la Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional va reduir 10 anys les condemnes de dos dels terroristes. Mohamed Houli Chemlal va passar de 53 a 43 anys de presó, i Driss Oukabir, de 46 a 36, tot i que seran unes modificacions sense efectes pràctics, ja que, segons la sentència, el compliment efectiu no superarà els 20 anys: “És indignant”, ha remarcat Mariné.

En referència als fets de Barcelona del passat dimecres, Klein ha destacat que “quan hi ha un acte dedicat a unes víctimes, no es pot esborrar amb una altra reivindicació; no era el moment”. A més, l’alcalde ha avançat que els actes d’homenatge seran anuals, amb un record especial cada cinc anys.

Vegeu la galeria fotogràfica de l'acte: 
Participació