1 de 10
AIGUA

El laboratori d’Aigües de Reus renova l’acreditació que certifica internacionalment el «rigor» en el control de la qualitat de l’aigua

Imatge d'una treballadora al laboratori d'Aigües de Reus | Reus.cat
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 18 d'agost de 2022 a les 10:36 |
El laboratori d’Aigües de Reus, que analitza l’aigua de la ciutat tant pel que fa al consum humà com residual, acaba d’aconseguir la renovació de l’acreditació ISO 17025, que implica que els serveis que presta siguin reconeguts tant estatal com internacionalment.

Comptar amb aquesta acreditació ISO/IEC 17025/2017 implica, d’una banda, que els serveis que ofereix el laboratori donin compliment alhora a la directiva 2000/60/CE i 98/83/CE sobre els requisits tècnics i els mètodes d’anàlisis per al seguiment de l’estat de les aigües. D’altra banda, l’acreditació "contribueix a assegurar una major protecció de les persones i del medi ambient, alhora que garanteix la competitivitat del laboratori en certificar la seva competència tècnica en l’àmbit d’anàlisi d’aigües de consum humà, continentals i residuals", segons s'ha destacat des de la companyia.

Per tal de mantenir els estàndards de qualitat que exigeix la norma ISO/17025 en les tasques de control analític, el laboratori requereix d’un "equipament precís i molt especialitzat. En conseqüència, el laboratori requereix d’una inversió continuada per a dotar-se de la instrumentació adequada que permeti disposar en tot moment dels últims avenços tècnics", s'ha apuntat des de l'empresa municipal.

L’adopció de la norma ISO/17025 també implica la participació en exercicis d’intercalibrats amb d’altres laboratoris. Al marge que sigui necessari per complir la norma, aquest fet també "permet assegurar la validesa i fiabilitat dels resultats analítics que proporciona el laboratori d’Aigües de Reus". L’auditoria externa d’acreditació ara superada és la ISO/IEC 17025/2017, realitzada per ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació), que és l’organisme designat per l’Administració i que segueix en tot moment les polítiques i recomanacions per la Unió Europea.

16.000 determinacions analítiques per anyAigües de Reus analitza, anualment, més d’un miler de mostres per garantir la qualitat sanitària de l’aigua de la ciutat, cosa que implica que, al cap de l’any, es realitzin 16.000 determinacions analítiques, és a dir, que s’acabin avaluant fins a 16.000 dades que permeten valorar amb precisió la qualitat del servei. De la presa de mostres diària se n’encarrega el laboratori d’Aigües de Reus, inscrit al registre de laboratoris de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya.

L’objectiu de les anàlisis "no és cap altre que donar compliment" als principis establerts al Reial Decret 140/2003 amb l'objectiu d’assegurar que l'aigua subministrada a través de la xarxa de distribució en tot l'àmbit del municipi de Reus "és salubre i de la màxima qualitat", s'ha assenyalat. Actualment, el programa de mostreig analític porta a controlar periòdicament l’aigua que surt de l’aixeta en els establiments públics de la ciutat, inclosos els centres d’ensenyament, tots els edificis municipals, l’hospital i la resta de centres sanitaris, l’aeroport i fins i tot les instal·lacions del cementiri.

De la mateixa manera, se certifica la garantia sanitària de l’aigua en edificis particulars que, en aquest cas, són seleccionats segons criteris del departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Reus. Al capdavall, l’aigua ha de ser tractada sempre amb les mateixes garanties sanitàries que qualsevol altre aliment, ja que acaba sent ingerida de manera directa o indirecta pels ciutadans. De fet, Aigües de Reus ha actualitzat recentment el seu Pla Sanitari de l’Aigua, "amb l’objectiu de fer encara més estrictes els criteris de qualitat de l’aigua per al consum humà", s'ha conclòs des de la societat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: