1 de 10
OPINIÓ

L'il·lusionisme com la manera de fer política

per Joan Bermúdez i Prieto, Reus, Catalunya | 16 d'agost de 2022 a les 12:57 |
L'habilitat d'un govern, per establir les mesures més adequades en funció de les necessitats que les circumstàncies de la ciutadania demana, marca, en certa manera, la capacitat i, si m'ho permeten, la vàlua d'aquests dirigents. A aquestes alçades som conscients que l'actuació del govern espanyol es basa en dos punts de referència, alternant la importància segons el moment. Un d'ells són les enquestes, fet que els aboca a establir mesures, proposar actuacions o presentar solucions per qualsevol qüestió que en aquell moment considerin que és "el que toca fer" per recuperar alguna dècima en les previsions de vot.

L'altre punt de referència és la imatge que, sobretot, el president Pedro Sánchez vol donar a Europa d'un dirigent modern, que s'avança a les solucions i, com sempre vol fer, tenir content a tothom, o si més no, quedar bé, encara que al final pot acabar amb incompliment, resultat darrerament molt sovintejat. Sembla que actua com si la UE fos un mirall i es mirés en diferents posats a veure quin és el que millor li escau.

El resultat de les eleccions andaluses i les intencions de vot de les diferents enquestes que han anat publicant en els darrers mesos no li han estat favorables. Li ha posat en evidència la necessitat del suport d'ERC si vol continuar presentant projectes de llei (encara que al final no acabin al BOE), que li permetin omplir titulars i tenir una certa estabilitat parlamentària, fins a les pròximes eleccions generals, que, a hores d'ara, seran en el darrer moment del calendari electoral. Aquesta necessitat el va portar a celebrar, a cuitacorrents, una trobada de la taula de diàleg, que costa de qualificar, tant pels assistents, pels nuls resultats, com si ens atenim a les declaracions de les parts que hi varen assistir.

De totes elles es poden extreure tres referents una mica clars del que sembla que van parlar a l'esmentada trobada. Diuen que van negociar desjudicialitzar el procés a Catalunya, afirmació que em genera una pregunta: Ha estat el govern qui ha establert la bateria de procediments contra els independentistes? Si és així, ens han estat enganyant quan han dit que era cosa dels tribunals. Ara que, si realment ha estat cosa dels jutges i magistrals tota aquesta persecució, quina capacitat té el govern per fer un canvi de sentit? En qualsevol cas, què vol dir que han parlat?

L'altre tema o acudit del president Sánchez va ser potenciar el català a la UE. Caldria fer memòria que ERC, al mes de març del 2010, i el seu president Oriol Junqueras criticava aleshores al president Rodríguez Zapatero perquè havia fet la mateixa promesa uns anys abans i no s'havia complert: Ara per què sembla que és més creïble? L'altre tema tractat va ser la revisió del delicte de sedició, que, segons havia promès Pedro Sánchez, s'havia de resoldre abans d'acabar l'any 2021. Segons el ministre Iceta, aquesta reforma no és fàcil poder-hi arribar a cap acord i, per tant, queda pendent.

La necessitat de ser vist com un dirigent efectiu davant els mandataris europeus va fer al president Sánchez que, al final de la roda de premsa abans de vacances, deixés anar el darrer acudit. Calia treure's les corbates com una mesura important per lluitar contra el canvi climàtic i reduir el consum d'energia afegint, d'una manera que demostra no haver estat gens estudiada, la mesura, que les temperatures havien d'estar a 27° a l'estiu i 19° a l'hivern sense tenir en compte, no tan sols un principi legal, al qual sempre fa referència, i és que són les comunitats autònomes les que han de legislar en molts d'aquests aspectes, a banda de la legislació que estableix unes condicions en funció de certes activitats. Això si, va marxar amb helicòpter, suposo que per no contaminar els carrers i fer-ho a l'aire, i, l'endemà, es va posar la corbata que havia proposat treure's per anar a Marivent a despatxar amb el monarca i de pas veure com el rei es feia novament una foto amb els representants de VOX, un signe, entenc, de la capacitat per estar al marge de tendències polítiques.

En certa manera, crec que s'ha d'admirar que, sabent com sembla que a hores d'ara els seus interlocutors polítics saben o haurien de saber la capacitat que té per fer ofertes al vent, li continuïn comprant els seus discursos. Clar que potser és tan sols que en el fons, els seus interlocutors se serveixen d'aquestes posades en escena per treure també el seu rèdit electoral. Mentre la UE fa l'efecte que en el fons vol aquestes respostes, tot i que no siguin efectives, però li permet fer titulars i dir que es va en el camí del compliment. Si no és així, que algú ens expliqui, després d'anys que es va dir que calia millorar el medi ambient, que ara es proposi novament subvencionar l'energia generada amb el carbó, el procediment més contaminant de tots, o potser ara és una energia ecològica, com la nuclear?

Als Estats Units, els advocats, donat que sempre han de parlar davant d'un jurat, fan uns cursos d'interpretació que els ajuda a fer millor les seves presentacions davant dels que han de decidir, fet que en certa manera s'ha començat a fer també aquí. La pregunta que em ve al cap, i reconec que aquest article me n'ha generat moltes, és si els polítics fan algun curs de malabarisme o il·lusionisme abans de dedicar-se a aquesta professió, crec que podem afirmar que ho és, de la qual molts viuen tota la vida, sense saber mai que és anar a una empresa a treballar. Permeti'm que ometi noms, són tants i en tenim de tan propers que la llista fora molt llarga.

Joan Bermúdez i Prieto
Advocat i politòleg
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: