1 de 10
CULTURA

El Misteri de la Selva celebra la 42a edició amb normalitat i garanteix el futur amb noves incorporacions de cantants

Un centenar de cantaires representen durant dos dies el drama assumpcionista més antic d’Europa

El cor del Misteri de la Selva, durant la representació d'aquest diumenge a la nit | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 15 d'agost de 2022 a les 02:05 |
El Misteri de la Selva s’ha tornat a representar amb total normalitat aquest diumenge, després de dos anys condicionats per la pandèmia. Es tracta del drama assumpcionista més antic d’Europa i la primera obra de teatre en català de la qual es té constància. L’església de Sant Andreu de la Selva del Camp s’ha omplert en la primera de les dues representacions que explica l’assumpció i coronació de la Verge.

Malgrat que el centenar de cantaires que hi participen no són professionals, el membre de l’equip directiu Joan Massana afirma que el resultat final és “digne i seriós”. Pel que fa al relleu generacional, aquest està “assegurat” amb les noves incorporacions de joves. El Misteri de la Selva es repetirà dilluns a les vuit del vespre. Enguany se celebra la 42a edició del Misteri de la Selva, que s’ha representat ininterrompudament des de 1980, amb l’única excepció de 2020, quan la pandèmia va obligar a suspendre’l.

L’any passat es van recuperar les representacions, tot i que es van fer amb mascaretes tant per part del públic com dels cantaires, a més de tenir limitacions d’aforament i distància. En aquesta ocasió, la fotografia a l’església de Sant Andreu ha estat com la d’anys anteriors, sense rastre de restriccions sanitàries. La pandèmia ha tingut una influència directa en la massa social de les entitats culturals d’arreu i el Misteri de la Selva no n’ha estat una excepció. Malgrat les dificultats, enguany quatre joves es convertiran en apòstols, un dels personatges destacats de l’obra.

A aquests, s’hi sumen un altre grup d’adolescents que formaran part d’altres cors. D’aquesta manera, es pretén fer un relleu generacional amb el qual garantir el futur de la representació, que mobilitza unes 150 persones de forma directa i indirecta. “En aquests moments, el Misteri no perilla. No sé què passarà demà, però hi ha gent de totes les edats, amb ganes i que el consolidaran durant els pròxims anys”, ha assegurat a l’ACN el membre de l’equip directiu Joan Massana.

A la Selva del Camp, aquest acte representa un dels esdeveniments culturals per excel·lència. Tot i el caràcter litúrgic de l’obra, la religiositat no és el component central del Misteri de la Selva. Són nombrosos els participants que s’han involucrat des de ben petits en l’acte i que s’han fet grans a través dels diferents personatges que formen part de la representació. És el cas dels germans Pérez, l’Elisa i el Dídac, de 19 i 15 anys respectivament. A la família, l’àvia va ser la primera a involucrar-se activament en el Misteri, des de la preparació dels vestits fins a la participació al gran cor. Ara, tres generacions després, els seus néts segueixen l’estela musical.

L’Elisa fa sis anys que canta al gran cor, mentre que enguany el Dídac s’estrenarà com a apòstol. La proposta li va venir per sorpresa, però la va acceptar de bon grat. Tots dos coincideixen en voler continuar implicats en aquest esdeveniment cultural arrelat a la història i patrimoni selvatà.

Representació professional amb cantants amateursEl Misteri de la Selva és possible gràcies a un grup de persones que no són professionals en l’àmbit teatral o musical. Segons Massana, aquesta circumstància no condiciona el resultat final i respon a l’ampli bagatge i tradició artística que té el poble. A la vegada, els integrants del grup participen en altres corals estables i tenen uns coneixements de tècnica vocal i música en general que faciliten que la posada en escena sigui “digna i seriosa”.

En alguns casos, tal com apunta Massana, fins i tot ha propiciat que alguns dels cantaires dediquin les seves carreres a sectors com el teatral o el musical. “Hi ha hagut jovent que ha vist que cantar o dedicar-se a la música podria ser el seu futur professional. No és només gràcies al Misteri, seria molt exagerat dir això, però sí que els ha ajudat a fer el pas”, ha assegurat.

Un text anònim del segle XIVL’obra gira entorn de l’assumpció de la Verge Maria en cos i ànima. A través d’un retaule vivent, personatges com els apòstols, els jueus, els diables o els àngels, es narren els últims dies de vida de Maria i la seva posterior glorificació. La història s’explica en un text anònim que va ser trobat per mossèn Joan Pié en una llibreta que va fer cap a l’Arxiu Parroquial Selvatà. Actualment, es conserva a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

No va ser fins el 1980 però, que es va proposar representar el Misteri de la Selva i en van fer partícips selvatans de totes les edats. La següent representació del Misteri de la Selva arribarà aquest dilluns a les vuit del vespre a l’església de Sant Andreu i la precedirà la tradicional processó amb motiu de la festivitat de la mare de déu d’agost. Segons l’organització, es preveu que unes 500 persones assisteixin als dos passis d’aquesta 42a edició.
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: