1 de 10
DEFUNCIONS

Es mor el metge reusenc Francesc Gras Salas

Va destacar també per la seva aportació com a escriptor de temes d'història local

Francesc Gras Salas | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus | 14 d'agost de 2022 a les 13:33 |
Aquest diumenge a la matinada s’ha mort l’oftalmòleg reusenc Francesc Gras Salas, a 101 anys d'edat. Gras va estudiar la carrera a la Facultat de Medicina a Barcelona i els estudis de doctorat a la de Madrid, seguint una tradició familiar d’oftalmòlegs, de tres generacions. Va exercir en la seva consulta del carrer de Llovera durant 41 anys i va ser nomenat metge oftalmòleg de l’Hospital de Sant Joan.

Durant els anys 1950 i 1960, Gras va col·laborar al Semanario Reus, amb el pseudònim de Suero Vital, així com en diverses publicacions mèdiques. En el transcurs dels anys 1990 i 2000 va contribuir a la recuperació de la petita història de la nostra ciutat, amb la publicació de sis llibres d’ambient local: Fets i Gent de Reus (1997), Gent, racons i olors de Reus (1999), De Llevant cap a Ponent. Escrits (2006) i Records de Reus (2009), Parlem de Reus (2014) i Estimar i recordar la nostra ciutat (2019), aquest darrer un recull d'articles publicats a Lo Nunci, del Centre d'Amics de Reus.

Pel que fa al vessant associatiu, l’oftalmòleg reusenc va impulsar amb un grup d’amics, la recuperació de l’Associació de Concerts, que havia estat suspesa amb motiu de la Guerra Civil; el manteniment de la Tronada de Completes en perill de desaparició, mitjançant els Guardadors de la Tronada, així com la restauració del presbiteri del temple de la Puríssima Sang, als anys 1950, com a membre de la Reial Congregació de la Puríssima Sang. També va ser vicepresident durant la primera dècada dels anys 1960, del Reial Aeroclub de Reus.  

L’any 2012 féu lliurament a l’Hospital Sant Joan de Reus, de diferents instruments i aparells mèdics de vàlua històrica, pertanyents a la seva consulta privada i procedents del seu pare, Francesc Gras Rebull, amb l’objectiu de començar a bastir, conjuntament amb altres metges reusencs, el projectat Museu de la Sanitat Reusenca. Val a dir que Francesc Gras Fortuny fou el primer metge de la nissaga reusenca, fundador de la publicació La Medicina Contemporánea i impulsor-director del primer servei de reconeixement sanitari per a les escoles públiques de la ciutat durant els anys 1920, alhora que promotor de diverses iniciatives culturals ciutadanes. 

El 2012, el Centre d’Amics de Reus li lliurà el guardó El més amic de Reus que distingeix les persones i entitats que han dut a terme una trajectòria important i han contribuït a enaltir el nom de Reus.

La missa funeral tindrà lloc el dimarts, 16 d'agost, a les 11h, a la Prioral de Sant Pere.

L'equip de Reusdigital.cat expressa el seu condol a la família.

El Centre d'Amics de Reus lamenta la mort de Francesc Gras SalasEl Centre d'Amics de Reus ha lamentat profundament la mort de l’oftalmòleg i escriptor que ha contribuït a la difusió de la memòria i història reusenca. Francesc Gras Salas, era soci del Centre d’Amics de Reus gairebé des de l’inici de l’entitat.

L’entitat vol fer arribar el seu més sentit condol als seus familiars i amics per aquesta “irreparable pèrdua”.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: