1 de 10
PAGESIA

La Cooperativa de Cambrils avança la campanya de la garrofa «per por» als furts

La pagesia demana que "es facin les denúncies pertinents" i que "augmentin els controls i la vigilància"

Un pagès, en un camp de garrofers | ACN
per M.B., Reus, Catalunya | 16 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Aquest dimarts comença la campanya de garrofa i fruita seca a la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Concretament, es podrà descarregar garrofa de dilluns a divendres de 12 a 1 del migdia i de 5 a tres quarts de 7 de la tarda. Aquest horari es mantindrà fins el 14 d’octubre i, posteriorment, s’informarà dels nous horaris perquè tot plegat s’allargarà fins al 31 de desembre. La fruita seca com avellanes i ametlles també es podrà descarregar en aquest horari.

Furts "a Cambrils i rodalies"L'obertura s’avança dues setmanes, "per una part per la maduració del fruit" però, en especial, "perquè els pagesos volen entrar les garrofes al magatzem el més aviat possible per evitar els furts, que malauradament ja s’han donat a Cambrils i rodalies".Tant l’administració, Departament d’Acció Rural Climàtica i Departament d’Interior de la Generalitat, com agents rurals, mossos d’esquadra i policies locals, juntament amb cooperatives i altres agents del sector "demanen que es facin les denúncies pertinents i que augmentin els controls i la vigilància en tota la traçabilitat del producte del camp fins als centres de recollida", s'ha apuntat des de la cooperativa de la vila marinera. En aquest sentit, poblacions amb activitat agrícola del Baix Camp, com Mont-roig, han impulsat campanyes per prevenir fets delictius en l'entorn rural. 


Quant a la campanya de la garrofa a la Cooperativa de Cambrils s’ha informat que "com és obligatori i pertinent", només s’acceptarà garrofa de pagesos que tinguin la DUN i puguin demostrar la titularitat de l’explotació de les finques.

"Inestabilitat i incertesa"La garrofa ha estat objecte d'un augment de preu "molt destacable en els dos últims anys, tot arribant a màxims històrics i increments mai vistos". "Recordem per una banda que la polpa de la garrofa va destinada a l’alimentació animal, i la llavor o garrofí (amb la qual es produeix la goma de garrofí) és un espessidor natural que es fa servir a l’indústria alimentària on va a parar la major part de la producció així com també en cosmètica i indústria farmacèutica", s'ha volgut precisar des de l'entitat.

Els preus per a aquesta nova campanya "mostren certa inestabilitat i incertesa" i "la realitat és que de moment no hi ha cotització a la Llotja de Reus per a la nova campanya", s'ha destacat per part de la cooperativa. L'any passat, el preus de Llotja de Reus es van incrementar des de 0,51 euros/kg al gener fins als 1,60 al desembre, amb un màxim de 1,98 euros/Kg el mes de març de 2021.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: