1 de 10
FAUNA

El Gepec denuncia que l'«espoli» del Siurana «causa la mort» de fauna autòctona

Exemplats de Bagra (Leuciscus cephalus) trobats al Riu Siurana | Gepec
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 11 d'agost de 2022 a les 11:10 |
El Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) ha presentat una denúncia al Cos d'Agents Rurals per la troballa de "diversos cadàvers de fauna autòctona i pròpia" d'ambient fluvial al tram del riu Siurana que passa pel terme municipal de Gratallops (Priorat).

L'entitat ha assenyalat, en un comunicat, que la causa de la mort d'aquestes espècies "és causada per l'espoli d'aigua del riu, que provoca una falta de cabal ecològic". "La mala gestió per part dels organismes responsables durant els últims anys ha comportat conseqüències tant nefastes com les que els ecologistes denuncien. Una d'aquestes males pràctiques ha sigut el transvasament continu d'aigua al pantà de Riudecanyes, tant els anys plujosos com els més secs, en comptes de reservar l'aigua per estius com l'actual", s'ha assegurat des del col·lectiu ecologista.

La troballa de peixos morts es va fer per part d'una tècnica del GEPEC-EdC el passat 22 de juliol. "Immediatament" es va informar al Cos d'Agents Rurals per tal que s'aixequés acta i es pogués procedir a fer la denúncia. Uns dies més tard, el 26 de juliol, Forestal Catalana va acudir al lloc dels fets per avaluar "l'impacte ecològic" que s'havia produït i va notificar a l'entitat que "es farien tasques de pesca elèctrica o es traslladarien els individus que quedaven en algunes zones amb aigua a centres de cria". Segons s'ha explicat al comunicat, el GEPEC-EdC "va alertar que aquesta no és cap tipologia de solució, ja que el desplaçament d'individus d'un tram del riu a un altre pot comportar problemàtiques en la deriva genètica de les espècies en qüestió".

A la denúncia presentada, l'entitat exigeix que els propis organismes encarregats de la gestió de l'espai natural protegit "vetllin i actuïn d'acord amb l'establert en la pròpia normativa i legislació associada, i, per tant, que es comprometin de forma urgent a recuperar el cabal ecològic del riu Siurana".

Les espècies afectadesEn primer lloc, sempre segons l'entitat denunciant, es va trobar el cadàver d'una anguila (Anguilla anguilla). Aquesta espècie ha sigut avaluada recentment per la Llista Roja d'Espècies Amenaçades de la UICN, el 2018, i es troba catalogada com una espècie en perill crític.

Des de la Unió Europea s'obliga als Estats Membres a elaborar plans de gestió específics d'aquesta espècie per tal d'evitar la seva regressió, segons el GEPEC-EdC. En el cas català, el PGA (Pla de Gestió de l'Anguila a la Conca de l'Ebre) "protegeix la conca del riu Siurana, justament una zona propera on s'ha trobat aquest mateix cadàver".

A banda, es van trobar diversos cadàvers de Bagra (Leuciscus cephalus), una espècie de peix d'aigua dolça de la família dels ciprínids. El seu estat de conservació es cataloga com espècie amenaçada segons la Llista Vermella de la IUCN
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: