1 de 10
MEMÒRIA HISTÒRICA

Mont-roig acull l'obra del TNC sobre la vida del mestre Antoni Benaiges

El docent va ser afusellat pels feixistes, el 1936

Detall del cartell de la representació prevista a Mont-roig | Cedida
per M.B., Reus, Catalunya | 15 d'agost de 2022 a les 19:00 |
L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha programat l’obra de teatre El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai, una producció del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), per al dia 3 de setembre a les 10 de la nit al poliesportiu. La peça testà basada en la història del mestre republicà Antoni Benaiges i Nogués, nascut a la població el 1903 i assassinat a Burgos pels feixistes sollevats el 18 de juliol de 1936.

Treball dels alumnesEl 1934, Benaiges va obtenir plaça a Bañuelos de Bureba, un petit llogaret on es va trobar una escola amb unes condicions pèssimes. En les seves classes, Benaiges emprava la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica que funciona a través de la participació dels nens i l’ús de la impremta i gràcies a la qual els alumnes van acabar produint uns quaderns monogràfics, entre els quals El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca.

La passió del mestre era tan gran, que va acabar prometent als seus alumnes que els duria a Mont-roig a veure el mar. Una promesa que no es va poder complir ja que el mestre va ser assassinat el mateix juliol de 1936.

Teatre d’objectesEs tracta d’un espectacle creat i dirigit per Xavier Bobés i Alberto Conejero, amb interpretació del mateix Xavier Bobés i d’Alberto Conejero. Els autors aposten pel teatre d’objectes per fer parlar diversos elements quotidians de la vida del mestre i els alumnes. A través d’una impremta Freinet, un gramòfon i diferents quaderns que han reproduït, pretenen emular aquell espai d’aprenentatge, que era l’escola de Bañuelos de Bureba.

Així, l’obra combina els textos originals del mestre Benaiges amb nous textos d’Alberto Conejero, creats a partir dels escrits dels infants de l’escola i de textos de la filòsofa Marina Garcés. La funció també emfatitza la vida dels objectes utilitzats a través de diversos recursos audiovisuals.

El mar, visió d’uns nens que no l’han vist mai es va estrenar el febrer d’aquest any al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) amb un gran èxit de públic i amb entrades exhaurides. Amb la representació de l’espectacle, han exposat fonts del consistori, "es vol donar continuïtat a la tasca de difusió de la figura del mestre mont-rogenc, que l’ajuntament va iniciar el maig de l’any passat amb el nomenament d’Antoni Benaiges i Nogués com a Fill Il·lustre de Mont-roig del Camp i amb la inauguració de l’espai memorial davant de la seva casa natal, al carrer Major número 5 del nucli antic".

També us pot interessar:
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: