1 de 10
JORNADES

Prades recupera les jornades entorn de la Reina Margarida

Fins al divendres 12 d'agost

Les jornades s'allarguen fins al 12 d'agost | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 11:57 |
Fins al divendres 12 d’agost, Prades tanca la trilogia de les jornades entorn de la Reina Margarida. “La de Prades” va esdevenir reina de ben jove, arran del seu matrimoni amb Martí l’Humà, amb l’objectiu d’engendrar un hereu legítim al tron de la Corona catalanoaragonesa. Pocs mesos després de l’enllaç, el rei mor sense haver-se pogut fer efectiva l’anhelada successió.

Aquest fet suposà l’extinció del casal de Barcelona i fou l’origen d’un interregne ple d’incerteses i tribulacions que desembocà en l’entronització dels Trastàmara en el Compromís de Casp. Els cicles de la Reina Margarida es van iniciar el 2018 presentant les investigacions i documentació existent en relació amb la seva figura.

L’èxit de les activitats programades va fer que es repetissin les jornades en dues edicions més, fent pausa durant la pandèmia. L’organització de les jornades compta amb el doctor Eduard Juncosa Bonet, professor de la Universidad Complutense de Madrid, i el doctor Antoni Jordà Fernández, professor de la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Prades.

Enguany s’han programat tot un seguit d’activitats, enfocades a públics diversos, que es fixaran en la imatge literària de la reina, en la seva figura històrica, en el seu fill secret i en el Centre d’interpretació que se li dedicarà a la vila comtal de Prades. El cicle compta un cop més amb conferenciants d’universitats catalanes, de la resta de l’estat i de l’estranger, del nivell de la Sorbonne de Paris.

Agenda d’actesEl passat dilluns va engegar el cicle amb l’acte inaugural Reyna d’onor excelhents Margarita a les 7 de la tarda. Més de 125 persones han assistit al recital poèticomusical centrat en la imatge literària de Margarida de Prades amb el rapsode Eduard Carmona, amb veu i música de Marc Guerris i Josep Mateu i el fil argumental de Marina Navàs Farré.

Els actes van continuar dimarts a les 12 del migdia amb el making-off de la recerca i a les 7 de la tarda amb la conferència Una perspectiva renovada de Margarida de Prades al centre cívic, a càrrec de Stefano M. Cingolani i d’Eduard Juncosa Bonet.

Aquest dimecres a les 7 de la tarda es presenta el llibre El fill secret de la Reina Margarida a càrrec d’Abel Soler Molina, autor de l’obra, i Vicent Baydal Sala, al centre cívic. A les 10 de la nit serà el torn de l’espectacle de divulgació històrica a càrrec del rapsode Pau Castell Granados i l’acompanyament musical de Laura de Castellet en el mateix espai. L’entrada té un preu de deu euros.

Dijous 11 d’agost a les 5 de la tarda, al castell, s’obriran les portes de l’espai que acollirà el futur centre d’interpretació dedicat a la difusió de la figura de Margarida de Prades. La il·lustradora Pilarín Bayés signarà llibres de la Petita història de la reina Margarida de Prades i dibuixarà per als assistents. El text del llibre l’ha elaborat l'alcaldessa del municipi, Lídia Bargas. La canalla podrà conèixer i fotografiar-se amb la reina representada per Rat Cebrian al castell on visqué algun temps de la seva vida.

A les 7 de la tarda serà el torn de la conferència Les cartes de la Reina Margarida a càrrec de Sophie Hirel-Wouts i d’Eduard Juncosa Bonet al centre cívic. Finalment, divendres a les 7 de la tarda al centre cívic es presentarà el llibre Margarida de Prades: regnat breu, vida intensa a càrrec de la professora Teresa Vinyoles Vidal. És un recull del fruit de tots els esforços d’un intens procés d’investigació i està cridat a convertir-se en un veritable referent, en oferir una imatge totalment renovada de “la de Prades”.

Tot seguit, taula rodona amb diversos dels autors i autores del volum: Stefano M. Cingolani, Teresa Forcades i Vila, Sophie Hirel-Wouts, Eduard Juncosa Bonet i Marina Navàs Farré.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: