1 de 10
ENERGIA

El CSN autoritza la nuclear de Vandellòs a instal·lar uns filtres radioactius més laxes dels previstos inicialment

Ecologistes en Acció considera que el sistema de seguretat que es col·locarà és insuficient

Central nuclear Vandellòs II | Cedida a ACN
per Redacció, Tarragona | 9 d'agost de 2022 a les 16:14 |
El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha autoritzat la central nuclear de Vandellòs II a instal·lar uns filtres radioactius menys potents dels que l'organisme regulador havia previst inicialment. El CSN va instar totes les nuclears de l'Estat a posar filtres de carbó actiu per a la retenció de radioiodes arran de la fuita de partícules radioactives d'Ascó II l'any 2008, però els titulars de Vandellòs II van argumentar dificultats tècniques per no col·locar-los. Finalment, el supervisor ha permès que la nuclear col·loqui uns filtres de partícules (HEPA), que serien menys restrictius. Ecologistes en Acció ha denunciat que la nuclear del Baix Camp serà l'única de l'Estat que no els tindrà i ha alertat que suposa un problema per a la seguretat.

El canvi de criteri del CSN ha generat divisió d'opinions en el si del ple del consell celebrat el passat 20 de juliol. De fet, la reculada en els requeriments es va aprovar per tres vots a favor, una abstenció i un vot en contra. El pronunciament negatiu va ser de Francisco Miguel Castejón, que va emetre un vot particular.

En la seva argumentació, Castejón ha recordat que inicialment Vandellòs II es va comprometre a instal·lar els filtres de carbó actiu però que no va complir el seu calendari i que "va retirar el compromís de forma irregular". A més, ha afegit que la Departament de Seguretat Nacional hauria d'haver obert un "expedient sancionador", "però no es va fer res".

L'agost del 2021 el CSN va insistir en la col·locació dels filtres de carbó actiu en els sistemes de ventilació de cinc edificis però el desembre la nuclear va respondre amb un informe en el qual "intentava justificar la no necessitat" de posar-los. Finalment, l'organisme regulador ha donat per bons els arguments de la nuclear. Tot i això, Castejón ha assegurat que s'incompleix la normativa, que "exigeix la instal·lació d'unitats de filtratge, incloent la filtració de radioiodes". En la seva opinió, caldria muntar-los, com a mínim, en dos dels cinc edificis. "No s'ha demostrat que es pugui descartar la presència de iode radioactiu durant els transitoris previs en els edificis auxiliar i de deixalles radioactives", ha conclòs el membre del consell.

Des de l'Associació Nuclear Ascó Vandellòs (ANAV), titulars de la central, han afirmat que els filtres HEPA s'instal·laran "entre les dues properes recàrregues" de combustible, previstes per aquesta tardor i la següent, i que durant el segon semestre del 2023 estaran operatius. Els aparells es posaran als sistemes de ventilació de cinc edificis.

Crítiques d'Ecologistes en Acció


El coordinador d'energia d'Ecologistes en Acció a Catalunya, Eloi Nolla, ha afirmat en declaracions a l'ACN que aquesta reculada del CSN suposa "un precedent molt greu" i deixa "l'autoritat del consell greument tocada". Alhora, ha criticat que alguns dels membres del consell siguin "de part de la indústria".

Sobre els incompliments de Vandellòs, Nolla ha assegurat que són "un desacatament a la màxima autoritat del regulador espanyol i un greuge comparatiu amb les altres centrals, que sí han fet el que se'ls hi va manar després del capítol de fuites radioactives d'Ascó". Finalment, Nolla ha recordat que l'accident que va patir la central nuclear de Vandellòs I el 1989 va ser "per l'incompliment de tres normes que el CSN havia demanat". "La història es podria repetir. És molt greu que no s'aprengui de la història i del que ha passat en altres centrals", ha remarcat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: