AIGUA

Impulsen un tractament terciari a Vandellòs per reutilitzar l’aigua

per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 9 d'agost de 2022 a les 13:37 |
Visita a l'EDAR | Cedida
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha impulsat un sistema de tractament terciari situat a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) de Vandellòs. Per implantar-hi aquest sistema va contractar les obres a Comaigua, constituïda pel Consell Comarcal del Baix Camp i Sorea.

Els tractaments terciaris d'aigües residuals són processos de depuració addicionals i avançats que permeten reduir la càrrega de contaminants, sòlids en suspensió i terbolesa, així com els microorganismes patògens (virus i bacteris) assegurant la qualitat de l'aigua. Es duen a terme normalment en les EDAR a continuació del sistema de tractament secundari.

El tractament terciari possibilita reduir la càrrega contaminant de les aigües residuals permetent, no sols el seu abocament al medi natural, sinó la reutilització com a recurs hídric alternatiu. L’EDAR de Vandellòs tracta les aigües residuals que provenen del poble. S’estima que es reutilitzarà un volum d’aigua anual de 39.500 m3, que correspon a un cabal de 10,82 m3/h. Aquest procés de tractament consistirà en la captació d’aigua tractada, a continuació del tractament secundari, la qual mitjançant una bomba submergida, es conduirà l’aigua cap a un filtre d’anelles seguit d’un filtre de sorra. Un cop filtrada l’aigua, es procedirà a la desinfecció en línia mitjançant hipoclorit de sodi i es retornarà a l’arqueta de sortida de l’EDAR.

L’estació de regeneració d'aigua (ERA), està ubicada a una nova edificació dins l’EDAR de Vandellòs, dividida en tres espais. En una primera sala s’ha instal·lat l’equip de filtració d’anelles; en una segona, l’equip de dosificació química amb el corresponent dipòsit de clor; i finalment, una coberta on s’allotjarà el filtre de sorra a l’exterior. L’obra, que té un pressupost de més de 48.000 euros, ha estat finançada íntegrament per l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: