MÉS RACONS DE REUS

El camí de la Bassa Nova

Imatge d'un tram del camí | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 21 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Aquesta setmana, a Més racons de Reus, seguim a l'entorn del passeig de la Boca de la Mina. Si en l'anterior lliurament vam descobrir la plaça dedicada a la memòria de la docent M. Àngels Ollé, en l'actual parlarem del camí de la Bassa Nova.

Aquesta, per cert, torna a ser d'actualitat arran de l'anunci del govern municipal per recuperar-la i obrir-la al públic en uns mesos. 

Punt de trobadaEl camí de la Bassa nova uneix el passeig amb el camí de la Pedrera del Coubi (o del Coubit, o del Còbic) que, fins aquell punt, es conegut també camí Fondo de la Bassa Nova. Les obres que han de tenir lloc, de fet, contemplen accions al camí, amb la voluntat de millorar-ne l'accessibilitat i l'itinerari.
 

El camí, a tocar de la Mowgli, mirant al passeig Foto: MBO


El camí es va obrir per voluntat de la companyia d'aigües La Hidrofórica, propietària i impulsora de la bassa, el segle XIX.


L'indret havia esdevingut un punt de trobada per a molts veïns que hi pujaven d'excursió, o a fer-hi un àpat, en especial a l'estiu, ja que tot l'entorn era protegit per l'ombra que brindava l'arbrat de la zona.

Rutes a peu

 

Quant a la bassa, i pendents de la seva recuperació (s'aprofitarà la caseta per fer-hi una mena de centre interpretatiu al voltant de l'aigua), destaca per la seva forma hexagonal. S'omplia a través de la Mina de la Bassa Nova, de nom oficial Mina de la Hidrofórica, segons Ramon Amigó va deixar escrit a Materials per a l'estudi dels noms de lloc i de persona, i renoms, del terme de Reus (Associació d'Estudis Reusencs, 1988). 
 

El camí, vist des de l'entrada de la bassa Foto: MBO


La bassa tenia un recorregut de 20 quilòmetres de minat, i uns 850 pous en treien aigua. Es va pensar, d'entrada, per a usos agrícoles, però el cert és que després va acabar també sent utilitzada per a usos domèstics i industrials. 


Si voleu incloure la visita a la bassa en el marc d'una ruta a peu, tingueu present que diversos recorreguts de les conegudes com Rutes Reus inclouen la Boca de la Mina i zones i elements propers. Consulteu-les aquí.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: