1 de 10
OPINIÓ

Com pot ser que en ple segle XXI seguim sense dissenyar projectes accessibles?

per Carmina Pozuelo, Reus, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa anys que des del PSC manifestem la importància de tirar endavant el projecte de la V Verda, una iniciativa que es va posar sobre la taula amb el govern liderat pel PSC i que pretén arranjar tots els camins, rieres i barrancs de Reus per a convertir aquests espais en àmplies zones verdes ben connectades per poder passejar, fer esport i passar el dia en família i amics.

Recentment, l’Ajuntament ha tret a exposició pública una primera part del projecte de la V Verda, la urbanització i paisatge de la riera de l’Abeurada. Aquesta és una bona notícia, ja que significa que l’Ajuntament, després de tenir tants anys paralitzada aquesta iniciativa, ara la vol tirar endavant, però sembla que no li dona la mateixa importància que li donem nosaltres perquè el projecte exposat té moltes mancances.

La principal té a veure amb l’accessibilitat, i és que el disseny no té en compte l’article 7 de la llei 13/2014, el qual diu que la planificació i la urbanització dels espais urbans d’ús públic han de garantir la seva accessibilitat i que en la memòria del projecte s’ha d’incloure un apartat justificatiu del compliment de les condicions d’accessibilitat, dues qüestions que es troben a faltar en el projecte de la riera de l’Abeurada.

Com pot ser que en ple segle XXI encara seguim sense dissenyar projectes accessibles? Si el problema és el finançament, calia haver buscat les fonts d’ingrés abans de treure un projecte amb un pressupost insuficient. Com deia a l’inici, el projecte de la V Verda fa molts anys que es troba oblidat en un calaix, però el que no podem permetre és que es tregui ara amb un pressupost baix i sense una accessibilitat real en tot l’espai, ja que aquesta obra ha de romandre molts anys a la ciutat i, per tant, s’ha de fer bé des d’un començament, sense pegats posteriors.

Em sento obligada a recordar que un espai urbà accessible vol dir que hi poden anar persones amb cadira de rodes, cotxets de nadons i bicicletes, entre altres. Però també significa que els cossos d’emergència tindran una entrada més ben preparada i, per tant, podran accedir a l’espai sense complicacions. En definitiva, accessible vol dir que tothom podrà entrar, que tothom estarà segur i que ningú en quedarà exclòs, l’accessibilitat és un dret i una avantatge per a tots i totes. Un projecte amb escales i dunes, com està plantejat, l’únic que farà és que no pugui accedir-hi tothom.

És per aquest motiu que des del PSC hem demanat que aquest projecte passi pel Consell Municipal de la Discapacitat, perquè sigui analitzat minuciosament i es facin les millores que convinguin perquè tothom pugui accedir-hi lliurement. El projecte és positiu, i estem contents que per fi surti del calaix el projecte per naturalitzar i posar en valor les rieres, però reivindiquem que ha de ser per a tothom, això és irrenunciable.

Carmina Pozuelo és regidora del PSC a l’Ajuntament de Reus.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: