SOCIETAT

Unes 150 persones s’apleguen al Mercadal per donar suport a Mohamed Said Badaoui

L’activista musulmà denuncia que la Policia Nacional espanyola el vol expulsar del país “sense cap justificació ni proves”

Un instant de la concentració en suport a Badaoui | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 8 d'agost de 2022 a les 21:13 |
La plaça del Mercadal de Reus ha estat l’escenari de la concentració en suport de l’activista social i president de l’Associació per la Defensa dels Drets de la Comunitat Musulmana (Adedcom), Mohamed Said Badaoui. Més d’un centenar de persones s’hi han reunit per manifestar el seu suport a Badaoui, qui va rebre expedient d’expulsió del país per part de la Policia Nacional espanyola, que l’acusa de ser una persona radicalitzada.

Fa dos anys que va demanar la nacionalitat espanyola, i des de la policia de l’estat se li va denegar per, suposadament, haver-se radicalitzat. Quan Badaoui es va assabentar de la resolució, va presentar un recurs que fou acceptat pel jutge. I precisament ha estat quan la Policia Nacional espanyola ha hagut d’aportar proves sobre la suposada radicalització de l’activista, que s’ha obert l’expedient d’expulsió.

Badaoui té 40 anys i arribà a Catalunya ara en fa 30, juntament amb els seus pares i germans. És pare de dues filles nascudes a Valls i un fill nascut a Reus. Explica que des que va aterrar a Reus, fa vuit anys, sempre s’ha esforçat “per crear ponts entre la comunitat musulmana i la catalana, i també entre les entitats i l’administració”. Denuncia que se l’acusa d’haver-se radicalitzat sense haver aportat cap prova. “També de tenir contactes en xarxes socials, de ser una persona activa a les xarxes socials, tenir pretensions polítiques i molts contactes per tal d’interferir en la política estatal, són arguments ridículs”, ha expressat Badaoui, qui ha valorat positivament tota la seva activitat des que és a Reus, ja que afirma que molts dels actes que ha organitzat han comptat amb participació institucional i social.

En paraules de l’activista, aquest expedient respon al fet que estan treballant de manera correcta: “Si em volen fora de joc, significa que alguna cosa estem fent bé”, ha destacat. Ha afegit que, tot i els obstacles, continuarà reivindicant els drets de la comunitat musulmana i immigrant. “Si permetem que avui passi això amb mi, qui assegura que no passarà amb qualsevol que denunciï les injustícies de l’Administració?”, s’ha preguntat.

Des d’Adedcom, l’entitat que Badaoui presideix, Soukayna Chig ha remarcat la tasca que duu a terme l’associació, creada l’octubre del 2020 amb l’objectiu de defensar els drets dels musulmans i musulmanes. Ha afirmat que “els fets pels quals s’acusa Badaoui són molt greus i, a més, falsos”. També ha denunciat que “s’ha utilitzat tota l’artilleria administrativa per limitar el seu dret a la defensa, ja que hi ha una voluntat de perseguir-lo”.
 

Un instant de la intervenció de Badaoui Foto: Joel Medina


Això es tradueix en haver citat Badaoui un divendres al migdia i haver-li proporcionat només 48 hores per presentar al·legacions. Tot plegat durant el mes d’agost, quan molts lletrats marxen de vacances i tots els tràmits s’acostumen a allargar. Ara, després d’haver presentat les al·legacions, Badaoui resta a l’expectativa d’una resposta que no sap quan arribarà. Fins i tot, la policia espanyola podria arribar a detenir-lo i expulsar-lo directament, sense passar per cap instància judicial.

Des de Reus Refugi, Eduard López ha expressat que tot forma part d’un instrument estatal: “No sabem si aquesta ordre d’expulsió ve motivada pel desig de reprimir una veu pública que denuncia les polítiques xenòfobes i arbitràries d’un estat que s’omple la boca invocant l’imperi de la llei, però ho intuïm”. López ha indicat que Reus Refugi tampoc saben, però sí que intueixen, que "es vol fer callar Badaoui abans que assoleixi la nacionalitat espanyola". Segons Joan Maria Rosich, d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, “aquest procediment ha deixat sorprès a tothom, en ple agost, comunicant-li un divendres i donant-li 48 hores i, tot plegat, injustificadament”. Ha destacat que tot és part d’un problema, un problema que té nom i cognom: racisme institucional.

Els crits de “el Mohamed es queda”, s’han fet presents al Mercadal quan Badaoui s’ha compromès a continuar lluitant per resoldre aquesta situació. L’activista ha rebut el suport dels seus, de múltiples entitats i d’alguns partits polítics.
 

Veïns i representants d'entitats s'han aplegat a plaça en suport a Badauoi Foto: Joel Medina
 

​Per part seva, els portaveus dels grups municipals de l'Ajuntament de Reus de Junts per Reus, ERC, PSC, CUP, Ara Reus i el regidor no adscrit Raúl Meléndez, han expressat el seu suport a Mohammed Said Badaoui. En un comunicat conjunt han volgut expressar que "és una persona que sempre ha treballat braç a braç amb les entitats i l'ajuntament de la nostra ciutat per garantir els drets dels seus veïns".

El comunicat continua dient que Mohammed Said Badaoui "sempre s'ha implicat en activitats i dinàmiques del municipi, i ha contribuït a una important funció de cohesió social i d'intercanvi amb la comunitat magribina i musulmana de Reus. Des de la solidaritat amb ell, la seva família i amistats, demanem al Ministeri de l'Interior que tingui en compte aquest arrelament abans de resoldre el procediment d'expulsió", finalitza el comunicat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: