1 de 10
ARTS ESCÈNIQUES

El «Projecte Bartrina», teatre en clau de territori

Després de néixer amb l’objectiu de reprendre l’activitat escènica en temps de pandèmia, enguany el cicle buscarà consolidar la seva aposta per la producció local

La presentació dels projectes artístics s'ha fet aquest dilluns | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 8 d'agost de 2022 a les 12:17 |
El passat mes de juliol es van anunciar les dues propostes guanyadores per a aquesta edició del Projecte Bartrina. Cultura de Proximitat. Són Balades per a Mirolina, que va obtenir 51 punts; i La gran pas, amb 45 punts. Les obres es podran presenciar al Teatre Bartrina els dies 1 i 2 d’octubre a les 8 i 7 de la tarda respectivament. El preu de les entrades serà de 5 euros, i estaran numerades i parcialment subvencionades pel Consorci.

“Busquem reafirmar l’aposta per la producció pròpia, la proximitat i el talent local”, ha expressat el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens. Per dur a terme la tria, s’han tingut en compte fins a set requisits. Per exemple, les obres havien de ser inèdites, que no s’haguessin representat. L’originalitat, la innovació i la integració de les diferents disciplines són alguns dels ítems que també s’han tingut en compte per part del jurat.

“Hem mirat que fossin propostes clares i que estiguessin ben explicades”, ha indicat l’assessora artística del Consorci del Teatre Bartrina, Rosa Mateu. Ha afegit que el Bartrina busca esdevenir una doble porta d’accés a la cultura. La porta de reafirmar la producció local i la del preu reduït de les entrades.

"Balades per a Mirolina"Dirigida per Carles Pitarch i ambientada en els anys 20, època de l’aiguardent a Reus, Balades per a Mirolina és una proposta teatral que es basa en la novel·la de Pep Macaya, Mirolina, editada el passat mes de febrer del 2018. Es tracta d’un musical que utilitza cant, dansa contemporània, música en directe i projeccions audiovisuals.

Obra de Produccions JuanDesafinado, “és la història d’un petó robat d’una relació a tres bandes”, ha detallat Pitarch. Mirolina estarà interpretada per Maria Jacobs. Josep Maria Tuset, Dolors Quintana i Alejandro Jiménez completaran el repartiment de l’obra. Estaran acompanyats de la ballarina i coreògrafa Magda Borrull, amb Albert Galcerà al teclat i Georgina Llauradó amb la direcció vocal. “Tot i que tinguem poc temps per preparar tot plegat, és un repte majúscul i que encarem amb molta il·lusió, ja que teníem un treball fet prèviament”, ha remarcat el director. És un projecte que s’està gestant des d’abans de la pandèmia: “Però vaig veure la convocatòria, vaig trucar al Pep i vam tirar endavant”, ha recordat Pitarch.

"La gran pas"La gran pas, dirigida i escrita per Mònica Rincón, és una proposta multidisciplinària on es fusionen el text, la dansa i l’art audiovisual. La protagonista, l’actriu i ballarina Irene Benavent, és una noia que no se sent realitzada i que decideix començar un camí de canvi a través de la teràpia. L’obra tracta temes com la connexió que existeix entre cadascú i el seu nen o nena interior, i la conseqüència d’engegar noves rutes vitals que trenquen amb les rutines preestablertes.

La directora ha volgut posar l’accent en la manera com La gran pas tracta l’àmbit de les persones altament sensibles (PAS), un tret que comprèn gairebé al 20% de la població. Segons Rincón, “no és cap malaltia, per això és positiu que sigui visible i que les persones que vinguin i s’hi sentin identificades puguin conèixer aquesta característica”. També ha comentat que “és quelcom especial poder estrenar aquesta obra a un teatre com el Bartrina”, on la directora ha actuat diversos cops.

És una obra que Rincón tenia escrita des de fa un any i, a causa d’aquesta convocatòria, s’ha hagut d’accelerar el procés d’interpretació. “És important que s’aposti pel territori, i també per les obres produïdes per dones, ja que encara falta que hi hagi més obertura de veus i que més dones aportin la seva visió”, ha afirmat Benavent.

El Projecte Bartrina va néixer l’estiu del 2020 amb l’objectiu de reprendre l’activitat en temps de pandèmia. És una iniciativa del Consorci del Teatre Bartrina i de la regidoria de Cultura i Política Lingüística que busca companyies vinculades amb la ciutat amb propostes innovadores i originals.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: