1 de 10
AIGUA

La Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes presentarà al·legacions per l'aturada del transvassament del Siurana

L'ens al·lega que l'embassament prioratí "ha estat alguna vegada en cotes més baixes i no s’ha produït cap impacte mediambiental"

Imatge de l'estat del pantà de Siurana | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 8 d'agost de 2022 a les 11:23 |
Davant la "negativa" del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural d'autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes ha argumentat en un comunicat que "l’embassament de Siurana ha estat alguna vegada en cotes més baixes i no s’ha produït cap impacte mediambiental. L’any 2000 van quedar 300.000 m³ i no es va morir cap peix ni hi va haver cap impacte mediambiental". Dins dels 15 dies atorgats per la Comissió de Seguiment de la Sequera, la Comunitat de Regants presentarà al·legacions

L’òrgan "que ho ha decidit, és possible, que no tingui competències" al respecte, en entendre l'entitat que "ni és la seva conca ni s’ha declarat l’estat d’alerta de la conca", s'ha fet constar. En aquest sentit, s'ha manifestat que l’agricultura "també es medi ambient i és la que ens produeix els aliments". Fets com aquests, s'ha assenyalat, "aboquen a la desaparició de l’agricultura a les nostres comarques, ja molt castigades per la greu crisi de preus tant de l’avellana com de l’oliva".

Per a la Comunitat de Regants, l’agricultura "manté el nostre país net i ordenat, contribueix a esborrar la petjada de CO2, redueix el risc d’incendis, genera aliments de quilòmetre zero, fixa gent al territori, i crea ocupació i riquesa, entre moltes altres coses". Del sector primari, s'ha exposat, en depenen "moltes" indústries agroalimentàries que "es veuran afectades per una menor producció i qualitat dels mateixos productes". "Tenim una avellana i un oli amb DO, que han guanyat nombrosos premis tan estatals com internacionals. L’aigua que surt de l’embassament de Siurana surt pels desguassos de fons, per tant és l’aigua menys oxigenada, i el sòl es un depurador natural de l’aigua".

Des de la Comunitat de Regants s'ha anunciat que "no es desistirà per tots els mitjans de defensar els seus drets i buscar les solucions d’urgència pertinents per tal que no s’hagi de suspendre el reg, cosa que passaria, si no es troba cap solució el proper 15 d’agost, quedant dues setmanes encara de la temporada de reg". Una temporada, s'ha volgut recordar, que "ja es va veure retallada en la seva dotació en un 60% i que es va dissenyar d’acord amb la Comissió de Desembassaments i la Resolució del Director de l’Agència Catalana de l’Aigua de 27 de maig de 2022".

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: