AIGUA

La Generalitat atura el transvasament d'aigua entre Siurana i Riudecanyes

L'embassament del Priorat es troba al 10% de la seva capacitat

Imatge de l'estat del pantà de Siurana | Cedida
per Redacció, Reus, Catalunya | 5 d'agost de 2022 a les 10:08 |
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha comunicat avui a la Comunitat de Regants de Riudecanyes que, a causa de la sequera, no es donen les circumstàncies per autoritzar el transvasament de 0,6 hm³, previst a l’abril, des del pantà de Siurana al de Riudecanyes. L’informe ambiental previ ho desaconsella perquè, atès el baix nivell del pantà de Siurana, suposaria deixar en molt males condicions ambientals l’aigua restant.

Un desembassament provocaria efectes negatius en l'ecosistema


Pel que fa a la comunitat de peixos, el desembassament reduiria la zona més oxigenada, on viuen la majoria d’espècies piscícoles, i en disminuiria l’espai vital, amb el possible risc de mortaldat de peixos. A més, amb menys volum d’aigua a la capa superior de l’embassament, aquesta capa tendiria a escalfar-se més ràpidament i incrementaria el risc d’acumulació i multiplicació d’algues i cianobacteris, la qual cosa produiria eutrofització, amb efectes negatius sobre l’ecosistema.

En aquests moments, i especialment en concordança amb els episodis de sequera, les comunitats faunístiques associades a l’entorn es veuen molt minvades i es mantenen en petits tolls que van quedant al llarg del curs fluvial. Un desembassament d’aquestes característiques pot tenir un efecte crític sobre les poblacions d’espècies a preservar en l’espai natural del riu Siurana i planes del Priorat.

L'ACA proposa fer obres de millora a la xarxa d'abastament


Acció Climàtica ja està treballant en l’alternativa d’utilitzar l’aigua regenerada per a usos agrícoles a la Comunitat de Regants de Riudecanyes, amb la qual cosa recupera el plantejament que ja va fer en el marc de la darrera proposta de consens a la Taula del Siurana. Així mateix, el Departament també estudia alternatives per al reg de suport de la Conca del Siurana del Priorat per a un total de 1.800 hectàrees.

En el cas de la xarxa d’abastament d’aigua de la Mancomunitat del Topograpo (Gratallops, Torroja del Priorat, Poboleda i Porrera), Acció Climàtica, per mitjà de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha tornat a proposar als municipis afectats, com ja va fer al febrer, realitzar obres de millora de la xarxa d’abastament en els pròxims mesos per garantir l’aigua de qualitat, i el suport i l’acompanyament en la gestió posterior de la infraestructura. Aquestes obres es podrien iniciar immediatament, un cop comptin amb el consens dels ajuntaments involucrats, i tindrien una durada de cinc mesos.

Tanmateix, segons la Generalitat, "l’aigua per a l’abastament dels municipis del Topograpo està garantida amb els volums actuals"; també des del punt de vista de la qualitat si no es fa el transvasament de 0,6 hm3 pendent com planteja Acció Climàtica.

El Departament ha remarcat que "l’ACA compleix els cabals ambientals en les conques internes en què té competències, i ha recordat que el responsable dels cabals ambientals del pantà de Siurana és la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre".

"La mesura arriba tard", segons la CUPAl seu torn, l'Assemblea Territorial de la CUP a les comarques del Camp han emès un comunicat en què consideren que la mesura adoptada "arriba tard i és totalment insuficient". Els cupaires denuncien que els diferents governs i organismes públics responsables de la situació del pantà i el riu Siurana "no prenen decisions si no és per força major i que aquestes no busquen revertir la situació sinó minimitzar els danys".

Segons la CUP, les diferents assemblees "han denunciat de forma reiterada que l’actual model de redistribució de recursos hídrics és un atemptat mediambiental i que genera greuges al sector agrícola, desigualtats territorials a la vegada que es blinden els interessos del sector turístic i industrial". En referència al grup municipal cupaire al consistori reusenc s'ha recordat la postura d'aquest en la qüestió, ja que "fins que no es treballi per una nova cultura de l’aigua i se centrin els esforços en la reutilització de recursos hídrics i en tenir dessalinitzadores pel sector industrial i turístic, serà el sector agrícola i els municipis més petits qui en paga les conseqüències, fins i tot amb talls de subministrament". 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: