1 de 10
FESTIVAL

Les Piles esdevé un poble que balla amb el Danseu Festival: «Hem passat de mirar a entendre què estem mirant»

En total 28 veïns i veïnes participen d'un projecte que segueix l'estela de la vessant artística encetada per "Alcarràs"

Alguns dels veïns protagonitzen Pink, una peça de les escollides en el programa El Petó. | Xavier Sivecas
per Josep Maria Llauradó Serra, Tarragona | 8 d'agost de 2022 a les 17:00 |
Aquest article es va publicar originalment el 8 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les Piles, a la Conca de Barberà, viurà aquest 2022 la 10a edició del festival Danseu. Un certamen, però, que comptarà amb algunes variacions. A diferència de les anteriors, en aquesta ocasió els veïns i veïnes d'aquest municipi de poc més de 200 habitants ara deixaran d'"anar a mirar" per "entendre què estan mirant", a través de l'actuació. Seguint l'estela d'Alcarràs, dansaires no professionals han estat guiats per companyies que els han ensenyat tot el que té a veure amb aquest art.

Durant els dies 12, 13 i 14 d'agost, lideraran el projecte El Petó, en el qual veïns i artistes col·laboren en 10 peces que ja s'han dut a terme abans, en altres edicions, però ara amb un protagonisme compartit.

En total hi han participat 28 veïns i veïnes, uns "cossos no professionals" que encara ara estan practicant per arribar al dia de l'estrena de les diferents peces a representar. Els espectacles que duran a terme són: Cuando el cuerpo habla de la Taimada, Hand to hand de Roser López Espinosa, Motifs de Compagnie Parc, Conseqüències de Moveo, Pink Unicorns de la Macana, Bolero de Jesús Rubio Gamo, Jamais en retraite de Cie Zania, Pelat de Joan Català Entrañas con patas de Losinformalls.

El director del festival, Pau Estrem, ha explicat que “es tracta d’un projecte amb vida pròpia que fuig de les programacions habituals, que acciona i incorpora l’altri de manera directa i que, més enllà de les dates del festival, farà ballar i acompanyarà un poble sencer en una experiència compartida durant 6 mesos”.

En tot el procés hi han col·laborat intèrprets i mediadors, un procés que no busca convertir aquests veïns en ballarins professionals sinó construir un projecte comunitari per tal que "com a poble estem fent una cosa junts", ha assenyalat Estrem aquest dijous en roda de premsa. L'alcalde del municipi, Llorenç Montalà, ha afegit que per a ells és "un privilegi" que el festival es continuï duent a terme a les Piles. "Per un poble petit tindre el nivell de cultura que porta el Danseu no és habitual", ha conclòs, alhora que considera que aquest any "la gent ho està vivint amb moltes ganes".

Carol Aguirre, regidora de l'Ajuntament de les Piles i que participa del projecte amb el seu fill explica que el més difícil va ser "traspassar la vergonya" d'actuar per tal de "passar-nos-ho bé, gaudir i sortir de la quotidianitat". En el seu cas, interpreta una peça que el primer cop que la va veure "va ser de les que menys em van agradar", però des de la perspectiva de qui hi ha al darrere ara ho veu diferent. "Practicant la peça, pren una dimensió totalment diferent, ara la gaudiria molt més", ha afirmat en la presentació del festival.

Programació professional


El Danseu Festival comptarà amb una programació d’espectacles internacionals com les coreografies de Sharon Fridman ¿Hasta dónde? o Gran bolero de Jesús Rubio Gamo. La
música tindrà un paper destacat en aquesta edició amb el ritme ponentí de Sound de Secà que portarà a la Conca de Barberà la preestrena de la seva última producció Suma o el concert performatiu Selfie concert del búlgar Ivo Dimchev que necessitarà la complicitat del públic.

Aquest 2022, el Danseu Festival continua apostant per donar suport a la creació acompanyant tres produccions. D’una banda, durant el cap de setmana, es farà el tancament de l’espectacle CAP: III (BLACK THROUGH RED) de Reinaldo Ribeiro, una producció que es va començar a acompanyar el 2021. També es podrà veure CAER, CAER, CAER que ha comptat amb el suport del Danseu i on Richard Masherin reflexiona sobre la vulnerabilitat del cos i la inevitabilitat de la caiguda. Finalment, el Danseu Festival ha produït la versió catalana de l’espectacle holandès One Milion People And Me de ShELFISH que aborda un dels tabús més grans de la societat: el suïcidi.

D’altra banda, tant dissabte com diumenge, a dos quarts d'una del migidia, es farà el vermut. Es tracta d’un espai de debat i de reflexió. Dissabte, César Compte, gerent de l’APdC (Associació Professional de Dansa de Catalunya), Mei Sacabona, mediadora artística del projecte El Petó i Alexandra Homs, apicultora, parlaran de la importància de la transmissió: del traspàs de coneixement, del llegat entre generacions, etc. Estaran moderats per Arantza Labuena.

L’endemà, l’eix del vermut seran les pràctiques artístiques comunitàries i estaran a la taula Asun Pié, professora de Psicologia i Educació Social a la UOC, Olga Álvarez, directora de La Taimada i Carol Aguirre i Angie Mas, participant i mediadora, respectivament, del projecte El Petó.

Una pel·lícula i un llibre per commemorar els 10 anys


Per commemorar el desè aniversari, recollir i immortalitzar el projecte de transmissió El Petó, el Danseu Festival produirà també un documental dirigit pel cineasta Esteban Crucci i el ballarí i creador de videodansa Samuel Retortillo. Un equip que des de l’inici està documentant tot el procés creatiu de les nou peces que conformen el projecte El Petó.
En la mateixa línia, l’artista i creadora Arantza Labuena plasmarà en un llibre la seva mirada
sobre el festival i la seva història carregada de romanticisme, una iniciativa que aportarà
retrospectiva en aquest any de celebració. Les dues obres es publicaran al llarg del 2023.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: