1 de 10
SERVEIS

Discapacitats físics d'una residència de Tarragona denuncien falta de manteniment i material

Una quinzena de residents presenten un escrit a la Generalitat

Residents amb cadires de rodes a l'entrada de la residència de Grans Discapacitats Físics Sant Salvador a Tarragona. | Núria Torres/ACN
per Redacció, Tarragona | 4 d'agost de 2022 a les 08:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Usuaris amb discapacitats físiques de la residència Sant Salvador de Tarragona han denunciat la falta de manteniment de l'edifici, amb goteres i esquerdes visibles des de l'exterior. Es tracta d'un complex amb 31 places. Gestionat per l'empresa Colisée, és l'únic centre específic per a grans discapacitats físics a tota la demarcació. Una quinzena d'usuaris han signat un escrit de denúncia al Departament de Drets Socials de Tarragona. També han assenyalat que les poques grues operatives estan obsoletes, uns equips bàsics donat el grau de dependència dels residents i el sobreesforç afegit per al personal. La direcció ha respost que els usuaris estan ben atesos i que la conservació de les instal·lacions és competència de la Generalitat.

Miguel Ángel Bejarano té 47 anys. Un greu accident laboral el va deixar en cadira de rodes i just fa just un any que és resident a la residència Sant Salvador, situada al barri tarragoní que porta el mateix nom. La situació del recinte, envoltat de bosc, és immillorable. Miguel Ángel reconeix que a la seva habitació té terrassa exterior i es considera un afortunat de tenir plaça en aquest centre. Precisament per això li dol que la instal·lació no es mantingui com caldria.

Assegura que en un pavelló conegut com el taller, on els residents hi fan activitats diverses, hi ha una gran gotera que, cada cop que plou, hi raja aigua fins a l'extrem que cal posar-hi un gibrell. Les esquerdes són quantioses i ben visibles des de l'exterior. A part de desperfectes estructurals, però, els usuaris es veuen especialment perjudicats per falta d'equips, especialment de les grues i arnesos. "Estem tots al llit, esperant que ens aixequin", lamenta.

La falta de personal és una altra de les queixes dels residents. "En cada pavelló hi convivim deu residents i només hi ha una persona per assistir-nos a tots, no donen a l'abast", afirma el resident, el qual assegura que la situació encara és més desoladora de nit. "Si mai passés algun incident, aquí no tenim vigilància de seguretat, només un parell d'auxiliars", afegeix Miguel Ángel. "No em vull ni imaginar com afrontaríem una situació d'urgència o de perill", reitera.

La cobertura de les necessitats dels residents


És per això que diversos residents van decidir presentar al juny un escrit al Departament de Drets Socials a Tarragona. Sant Salvador, com tantes altres, és una residència pública de gestió privada. La direcció del centre assegura a l'ACN que els residents tenen plenament cobertes les seves necessitats. "Ens ocupen de la gestió, és a dir, suport i necessitats, però la infraestructura i material se n'encarrega la Generalitat", afirma la directora, Laura Moya.

La falta de grues és una qüestió que ja ha traslladat a la Generalitat. Se n'han demanat tres de noves. Moya explica que hi ha altres mancances que també s'han fet arribar al Departament, com una assecadora nova. Pel que fa a la gotera del taller, la directora reconeix que és un problema que s'arrossega de fa mesos, però que ja s'està en el procés final de la seva reparació. Sobre les queixes per manca de personal, assegura que s'està per sobre de la ràtio.

Les responsabilitats de l'administració pública i la gestió delegada


Fa més de dotze anys que Colisée gestiona aquest centre residencial de titularitat pública. S'està en procés perquè surti el concurs de nou. El darrer contracte es va prorrogar per la pandèmia. Per la seva banda, des de la Generalitat es respon que a l'entitat gestora li pertoca assumir "les despeses de manteniment preventiu i correctiu", en un intercanvi de retrets sobre la responsabilitat del "bon ús i conservació de les instal·lacions i subsistemes constructius".

Respecte a la necessitat de grues i arnesos, s'assegura que des de la Direcció General de Provisió de Serveis es va comunicar a tots els centres residencials amb gestió delegada, que es duia terme un concurs públic per a  compra d'ajuts tècnics, i es va demanar que es fessin arribar les seves peticions d'equipament. Però, "per motius que desconeixem, no va arribar cap petició de la residència de Sant Salvador", s'al·lega des del Departament d'Afers Socials.

"Per tal de donar resposta a les necessitats d'equipament i davant la impossibilitat d'incloure el centre en el concurs ja tramitat, des del 19 de juliol s'ha ofert la possibilitat de fer la compra d'equipaments d'urgència mitjançant el procediment de contractació menor i d'acord a les disponibilitats pressupostàries actuals", conclouen del Departament. Els residents del centre, d'una mitjana de 54 anys, confien que amb la denúncia pública l'administració "hi posi remei".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: