1 de 10
PUBLICITAT

​Consells per a un consum responsable de l'aigua a Reus

La situació de manca de pluges força a aplicar restriccions en alguns municipis

L’Ajuntament de Reus recomana a la ciutadania fer un consum responsable en l’ús de l’aigua | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 10 d'agost de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Reus recomana a la ciutadania fer un consum responsable en l'ús de l'aigua després de constatar que l'actual episodi de sequera està minvant la disponibilitat de recursos hídrics per al subministrament d'aigua de boca. Reus compta amb un pla de sequera que estableix mesures per garantir plenament l'abastament.

Tanmateix, la implicació de la ciutadania és necessària davant la possibilitat que pugui prolongar-se la situació de manca de pluja. És una crida a la conscienciació, la solidaritat i la responsabilitat de la ciutadania en el consum d'aigua, i més encara en un moment que altres municipis ja han començat a patir restriccions.

L'Ajuntament insisteix en la necessitat d'avançar-se preventivament, des del convenciment que la ciutadania de Reus sempre ha estat ben conscient de la importància de fer un consum responsable de l'aigua. De fet, Reus presenta un consum mitjà d'aigua per habitant i dia d'uns 100 litres, el que significa estar per sota de la mitjana catalana i espanyola i en consonància amb els consums que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

En aquest sentit, Aigües de Reus recorda la ciutadania que els hàbits domèstics són fonamentals en el consum global d'aigua d'una ciutat:

- Omplir una banyera comporta una despesa de 200 litres, mentre que fer una dutxa equival a un consum de 50 litres.
- Rentar-se les mans o les dents amb l'aixeta oberta implica una despesa de 10 litres, mentre que el consum es redueix a un parell de litres si es fa obrint i tancant l'aixeta.
- Una aixeta que degota, pot arribar a perdre fins a 30 litres al dia.
- Una cisterna de vàter que perd aigua pot arribar a malbaratar 150 litres cada dia.
- L'ús d'airejadors i limitadors del cabal a les aixetes redueix el consum fins a un 50%.
- Una mànega oberta consumeix uns 60 litres d'aigua per hora.
- En una terrassa o jardí, regar les plantes en hores de sol equival a l'evaporació del 30% de l'aigua, amb la qual cosa és recomanable regar les plantes a la nit o a primera hora del matí.
- Rentar el cotxe amb una mànega representa una despesa mínima de 120 litres d'aigua, amb la qual cosa és aconsellable fer-ho als rentadors automàtics, on disposen de sistemes de reutilització d'aigua.
- Millor rentar els plats al rentaplats i la roba a la rentadora que no pas fer-ho a mà, ja que així es consumeix menys aigua.
- És recomanable l'ús d'electrodomèstics de baix consum: redueixen el consum tant d'aigua com d'electricitat gairebé la meitat.
- Una rentadora de baix consum consumeix uns 50 litres d'aigua mentre que un rentaplats, també de baix consum, en gasta uns 30, així que cal utilitzar-los només quan siguin plens.
- Una cisterna del vàter d'una sola descàrrega gasta 10 litres cada cop que entra en servei, mentre que una de doble descàrrega tan sols en gasta 3 o 6, segons la necessitat.
- Guardar l'aigua que surt de la dutxa o l'aixeta mentre n'esperem la calenta és una bona mesura d'estalvi, i l'aigua aprofitada pot utilitzar-se per a regar les plantes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: