1 de 10
ESDEVENIMENTS

El cel nocturn de Prades, ideal per veure-hi pluges d'estels

La vila vermella del Baix Camp gaudeix del reconeixement com a Destinació Turística Starlight

El cel de Prades permet gaudir de les pluges d'estels dels propers dies | Parc astronòmic muntanyes de Prades
per M.B., Reus, Catalunya | 2 d'agost de 2022 a les 19:00 |
S’acosten les dues pluges d’estels més populars de l’any visibles des de finals de juliol fins finals d'agost. Les primeres, les Delta Aquàrids, comencen a finals de juliol coincidint amb dies en que la lluna no és visible. Tot seguit serà el torn de les Persèids, o també anomenades popularment llàgrimes de Sant Llorenç, que seran visibles fins finals d’agost.

Prades "és un dels millors indrets de la península per observar les pluges d’estels", s'ha indicat des del consistori de la vila vermella. L’estabilitat atmosfèrica, així com els nivells de foscor que s’assoleixen a Prades i voltants, li han valgut el reconeixement com a Destinació Turística Starlight i com a cel fosc protegit per part del Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta última certificació converteix Muntanyes de Prades i Serra de Montsant en la zona de cel fosc protegida més gran d’Europa incloent-hi 32 municipis de quatre comarques. Un bon punt per a l’observació és el mirador astronòmic de Sant Roc o el Pla de la Guàrdia, on s'ha projectat fer-hi un observatori astronòmic divulgatiu i científic.

Fonts municipals han volgut destacar que els visitants al poble interessats en caçar les pluges d’estels "no es poden perdre les observacions astronòmiques al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades i fer nit en algun dels allotjaments del municipi, alguns d’ells adaptats per veure les estrelles amb sostres de vidre". L’astroturisme, ja present a la zona, es calcula que va tenir un impacte de 300.000 euros al territori l’any 2021.

Prades i altres municipis del voltant porten anys canviant l’enllumenat per protegir el cel fosc amb fanals LED PC ambre "per aa una millor eficiència energètica i per protegir el cel fosc". Els municipis que han obtingut la certificació "han pres el compromís d’adoptar, en quatre anys, un model d’il·luminació exterior sostenible des del punt de vista econòmic, energètic i ambiental".
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: