El passat dissabte 30 de juliol va tenir lloc la 1a jornada d'Habitatge Rural a la Febró, organitzada per l'Àrea de Joventut del Consell Comarcal del Baix Camp. La jornada es va dur a terme a la sala municipal i va comptar amb més d'una cinquantena d'assistents.
L'eix principal de les ponències va ser l'habitatge rural i les opcions alternatives a l’habitatge convencional que hi ha en l'actualitat. Tot plegat, "per tal de lluitar contra el despoblament dels pobles petits", segons l'organització.
Polítiques transversals i directes d’habitatge
En aquest sentit, la presidenta del Consell Comarcal del Baix Camp, Rosa M. Abelló, va ser l'encarregada de presentar l'acte i va voler subratllar la "importància "que les administracions públiques "s'impliquin en la causa i apliquin polítiques transversals per donar suport als pobles que es troben en aquesta situació".
Rosa M. Garcia, de la Càtedra d'Habitatge de la URV; Núria Domingo, de La Masovera; i Estel Jou d'UNDOS Arquitectura, van ser les encarregades de dur a terme les tres xerrades de la programació. Garcia, de la Càtedra d’Habitatge, es va centrar en el punt de vista legislatiu de les alternatives a l’habitatge convencional, mentre que Domingo i Jou van explicar els seus projectes de masoveria urbana i habitatge cooperatiu i la seva experiència personal al respecte.
Falta d’oferta d’habitatge, i no de demanda
En els tres casos van coincidir que en la majoria de micropobles la manca d’habitatge "és principalment per falta d’oferta, i no de demanda".
A les conclusions es va assenyalar que hi ha pobles petits que tenen més demanda d'habitatge que oferta, i que "aquesta és la principal problemàtica". En la majoria d'ocasions la falta d'oferta en aquests pobles s'explica "per l'estat en què es troben els habitatges", ja que requereixen d'una inversió econòmica important "per tal de rehabilitar-los".