1 de 10
AIGUA

La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes alerta que «si no es transvasa més aigua s’haurà de suspendre el reg»

L'entitat demana els 600.000 m³ restants per arribar als 3 milions de m³ "acordats per l'ACA", segons es fa constar en un comunicat

Una imatge d'arxiu del pantà de Riudecanyes | ACN
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 1 d'agost de 2022 a les 16:10 |
La Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes ha apuntat en un comunicat, aquesta tarda de dilluns que "actualment, si no es transvasa més aigua" de l'embassament de Siurana al de Riudecanyes, "s'haurà de suspendre el reg". En aquest sentit, l'entitat ha precisat que "ja s'han fet diverses restriccions" que arriben fins a un 60% de la dotació d'aigua per als comuners, i que el 99% de l'aigua del pantà que se subministra actualment es destina al reg.

La comunitat demana el transvasament dels 600.000 m³ restants per arribar als 3 milions de m³ acordats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), "segons la resolució del seu director". En aquesta línia, al comunicat s'hi ha assenyalat que el passat 29 de juliol va tenir lloc una reunió extraordinària de la Junta de govern de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, presidida per Joan Llaberia, "per tractar el reg d'estiu i la problemàtica" amb el transvasament des de Siurana.

En aquesta es va explicar la situació actual dels embassaments i la "problemàtica" sorgida aran de la petició de transvasament des de Siurana i el "silenci" per part de l'ACA, fins al migdia del passat divendres, quan es va comunicar que s'autoritzava el transvasament de 400.000 m³, "dels 1.000.000 m³ pendents". En la junta de govern, s'ha afegit, també es va informar de la reunió amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, celebrada el dia 7 de juliol, juntament amb l'alcalde de Riudecanyes, Ernest Roigé, i la Cooperativa de Riudecanyes, on es va exposar la "greu situació per manca d'aigua" per als comuners.

Fruit d'aquesta trobada s'ha convocat una reunió telemàtica entre la Comunitat de Regants, l'ACA, el director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, i el secretari d'Agenda Rural, Oriol Onson, per al dia 30 d'agost de 2022. Després d'un "ampli debat" entre tots els assistents, el comunicat de la comunitat fa constar que "es va acordar per unanimitat comunicar a tots els regants la situació actual i la problemàtica sorgida al respecte i sol·licitar la resta del transvasament acordat als organismes competents".

En aquest sentit, s'ha volgut recordar que en l'assemblea general extraordinària de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes celebrada el 3 de desembre de 2021, "es va acordar, per unanimitat de tots els assistents presencials, apostar per l'aigua regenerada des de la depuradora de Reus, i així s'ha fet arribar a l'administració competent". 

Igualment s'ha manifestat que a la Taula del Siurana-Riudecanyes "tots els organismes i institucions del Baix Camp", inclosa la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, "van votar a favor del cabal ecològic" proposat per l'ACA i per la compensació que proposava amb aigua regenerada de la depuradora de Reus. Actualment, la comunitat subministra aigua a 3.000 regants. "L’incompliment de transvasar el cabal acordat tindrà gravíssimes conseqüències per a aquests regants, per les seves collites i pels seus cultius", s'ha conclòs per part de l'entitat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: