1 de 10
BENESTAR SOCIAL

Reus destinarà 19 milions d’euros en accions de Benestar Social fins al 2025

En el marc del contracte programa amb la Generalitat, que s’ha renovat enguany i que preveu combatre el sensellarisme i instal·lar la teleassistència avançada

Pallarès i Subirats, aquest dilluns, a la sala de premsa | Joel Medina
per Joel Medina, Reus, Catalunya | 1 d'agost de 2022 a les 12:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'agost de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
En els pròxims cinc anys, a Reus aterraran 19 milions d’euros. Serà a causa del nou contracte programa entre l’ajuntament i la Generalitat de Catalunya per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració entre el Departament de Drets Socials i el consistori en matèria de serveis socials. El document es va aprovar en Junta de Govern Local el passat divendres 29 de juliol, i estarà vigent fins al 2025.

Els imports anuals aniran en augmentEls imports anuals aniran in crescendo. Des de 4.384.095,54 euros aquest 2022 fins a 5.061.869,71 euros l’any 2025. Tot plegat pel creixement de la inflació que es preveu: “Una part de l’increment també respon a la incorporació d’alguns serveis que no estaran disponibles fins al 2023”, ha aclarit el regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats. Ha comentat, també, que des de l’Ajuntament s’hi afegiran 2 milions més per cada any de vigència del contracte programa.

Algunes de les mesures del nou document tindran continuïtat respecte a l’anterior, tot i que també s’incorporaran nous serveis. Les principals novetats es distribueixen entre quatre eixos, que a la vegada formen part dels objectius del Pla d’Acció Municipal 2019-2023.

Aquests són el progrés social, amb la finalitat d’afavorir la igualtat; l’espai urbà, amb una mirada especial en l’àmbit de l’habitatge; el desenvolupament socioeconòmic i d’ocupació i, per últim, la gestió, organització i planificació, amb el propòsit d’incloure sistemes TIC i Smart City. En paraules de l’alcaldessa en funcions, Teresa Pallarès, “és un acord que suposa una innovació en drets socials i fa que Reus millori en l’atenció social”.

Atenció primària i a les persones sense llarEls nous serveis que s’oferiran són diversos. Destaquen les accions que es duran a terme en matèria d’atenció primària. El Servei d’Atenció a l’Entorn Domiciliari incorporarà tecnologies de suport i cura, a més de finançar la teleassistència avançada, que permetrà, segons Subirats, “que la persona usuària se’n pugui beneficiar tant dins com fora de la seva llar”. Això serà possible, entre d’altres, gràcies a eines com la geolocalització. “És una visió més en conjunt que no es redueix només a l’assistència al domicili”, ha afegit Subirats. A més, a partir de gener del 2023, es finançarà la formació de familiars i altres persones cuidadores no professionals.

En aquesta línia, s’inclourà l’atenció a les persones sense llar, en el marc de l’estratègia catalana per al sensellarisme, la qual prioritza al col·lectiu de persones sense llar. A partir del 2023, a més, es preveu que s’implementi el projecte Sostre 360, que està dirigit a joves sense llar.

També a partir del 2023, es crearà un Servei de Suport Tècnic (STE) als Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS). Aquest servei incorporarà, progressivament, una persona tècnica de suport en dret i psicologia per cada 50.000 habitants. Per tant, a Reus n’hi haurà dues.

Sobre la Llei de DependènciaCom a altres novetats, el programa d’ajuda a jovent en situació de vulnerabilitat s’ampliarà a tota la població que pugui patir aquesta problemàtica. A més, es reconeixerà la funció directiva en l’àmbit social. Es finançarà un professional de direcció per cada Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS). Actualment, segons ha explicat Subirats, “la ciutat està dividida en 5 o 6 àrees bàsiques, que responen a una població de 20.000 habitants cadascuna”.

Pel que fa a la Llei de Dependència, Pallarès ha indicat que “és una feina que està pendent, i encara falta una part de finançament que està compromesa per part de l’Estat”. No obstant això, l’alcaldessa en funcions ha argumentat que els diners de les ajudes han d’arribar perquè la població té necessitats. Mentrestant, ha remarcat que, des de Drets Socials, s’estan fent aquests contractes programa per donar respostes que haurien d’arribar per altres línies.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: