1 de 10
AIGUA

El Priorat estudiarà les responsabilitats jurídiques de l'ACA si el nou transvasament del Siurana els deixa sense aigua

Comença el tercer desembassament del pantà, que el deixarà al 10%

L'arribada d'una cuba d'aigua a Gratallops i d'un responsable de la brigada estirant la mànega per reomplir el dipòsit municipal. | Núria Torres/ACN
per Redacció, Tarragona | 31 de juliol de 2022 a les 09:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 31 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Consell Comarcal del Priorat i els municipis de la mancomunitat del Topograpo (Torroja del Priorat, Poboleda, Gratallops i Porrera) estudiaran les responsabilitats jurídiques que puguin tenir dirigents i tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) si el nou transvasament del pantà de Siurana els deixa sense aigua. D'entrada, no descarten denunciar els possibles responsables.

Aquest divendres l'ACA ha iniciat el tercer desembassament de l'estiu cap a Riudecanyes, que deixarà Siurana al 10% de la seva capacitat. Les localitats del Topograpo capten l'aigua del pantà prioratí a través d'una canonada i en els darrers dies municipis com Gratallops ja han tingut problemes d'abastiment per la poca pressió amb la qual els arriba.

Segons ha informat l'ACA, des d'aquest divendres i fins dilluns es traspassaran 0,4 hm³ (hectòmetres cúbics) d'aigua del pantà de Siurana al de Riudecanyes. El flux previst inicialment era d'1 hm³ i "durant els propers dies s'analitzarà si s'alliberen els 0,6 hm³ restants", ha dit l'organisme gestor en un comunicat. Així, divendres al matí a Siurana hi havia 1,66 hm³, el que suposa un 13,5% de la seva capacitat. Dissabte a la tarda les reserves ja havien baixat als 1,47 hm³ i el pantà es trobava al 12,08%. Si el moviment d'aigua es completa, Siurana quedarà per sota el 8%. Paral·lelament el nivell de Riudecanyes ha passat del 32,55% de divendres al matí al 33,64% de dissabte a la tarda.

Aquest tercer transvasament de l'estiu -els dos primers també havien mogut 1 hm³ cada vegada- ha agafat per sorpresa els alcaldes del Priorat, ja que inicialment han assegurat que estava previst per la primera quinzena d'agost. Aquest dijous els 23 alcaldes de la comarca i els dirigents de l'ACA es van reunir telemàticament i els batlles van posar damunt la taula l'excepcionalitat de l'escassetat hídrica que pateixen i van sol·licitar suspendre o com a mínim ajornar el tercer transvasament. Una petició que no ha estat atesa. Des de l'Ajuntament de Poboleda han emès un ban municipal en el qual han lamentat la situació i han acusat l'ACA de fer el traspàs "sense deixar temps de maniobra als alcaldes del Priorat". "Aquesta ha estat la represàlia per part de l'ACA de la passada reunió. Actuar amb traïdoria i sense previ avís", han assegurat des de Poboleda.

Segons els batlles, en la reunió els responsables de l'ACA els van informar que l'aportació d'aigua mitjançant camions cisterna estava subvencionada en un 90%. Una resposta que no va agradar els alcaldes, que han criticat que des de l'organisme públic es prioritzin els drets d'ús i les quotes de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes en lloc de garantir l'aigua de boca de la població. Amb tot, en un comunicat l'ACA ha garantit als quatre municipis del Topograpo que "les demandes per aigua de boca estan garantides per al període d'un any". Tot i això, no han especificat com.

"La solució no és portar cubes ni que l'ACA ens digui que hi ha subvencions. Les cubes han de ser de caràcter excepcional per sortir del pas, però no havent-hi aigua", ha indicat el president del Consell Comarcal del Priorat i alcalde de Gratallops, Xavier Gràcia. El batlle ha avançat que "queda un agost per endavant i una verema" en un context de "sequera a nivell territorial i de Catalunya".

Així doncs, en les properes setmanes els pobles miraran els efectes que els pugui suposar el moviment d'aigua. "S'han de valorar les conseqüències que tindrà el transvasament i quina problemàtica podem tenir els municipis i riu avall. Ja hi ha molta afectació en mortaldat de peixos i en els aqüífers però ara la prioritat és l'aigua de boca", ha remarcat Gràcia.

Situació delicada


Amb tot, a Gratallops han començat a patir problemes d'abastiment. Aquesta darrera setmana ja han patit puntualment alguns talls per la falta de pressió. A més, "l'aigua surt tèrbola". "Hi ha acumulació de matèria orgànica a l'embassament i encara que la captació es fa en superfície, el nivell cada vegada és més baix", ha remarcat l'alcalde. Alhora, recorda que el fons de l'embassament no s'ha netejat des de fa molts anys. La terbolesa de l'aigua de moment l'han pogut solucionar amb el tractament que fan al municipi abans que arribi a les llars.

De tota manera ja han començat a aplicar algunes restriccions en el rec. "Ja hem avisat els ajuntaments i ens hem trobat que a vegades l'aigua no arriba als dipòsits municipals i la canonada no abasteix tothom", ha concretat.

Tot i que la resta de la comarca no s'abasteix directament del pantà, la falta d'aigua al riu perjudica altres pobles, especialment perquè els aqüífers no es poden regenerar. "Encara no hi ha cap cas excepcional, però es pot produir si no plou en breu", ha finalitzat.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: