1 de 10
TESTIMONIS DEL PASSAT

La Bassa Nova de Reus

La va construir l'empresa La Hidrofórica a mitjans del segle XIX

Un nen jugant a la Bassa Nova, el 1956 | Estanis Pedrola (Arxiu família Pedrola)
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 27 de juliol de 2022 a les 12:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara que s'ha anunciat el projecte per recuperar la Bassa Nova per poder-la afegir al conjunt de parcs i jardins de la Boca de la Mina de Reus, és oportú que recordem la història d'aquest espai del terme a través de la sèrie Testimonis del passat


De forma hexagonal, la Bassa Nova de Reus es va construir a mitjans del segle XIX. Se'n va fer càrrec l'empresa La Hidrofórica, una companyia local creada el 1842 amb l’objectiu de construir una mina per a usos agrícoles que després seria també utilitzada per a usos domèstics i industrials.
 

Una imatge antiga de la Bassa Nova Foto: Arxiu Jaume Vilalta


Es dona la circumstància La Hidrofórica va ser una de les primeres societats anònimes constituïdes a l'estat. 

Excursions i sortidesTot i que fa anys que no és oberta al públic, va ser destinació tradicional de sortides i excursions familiars. Els reusencs hi anaven a menjar-s'hi la mona, posem per cas, o comprar a la venedora d'anissos.

Com va recollir el diari Las Circunstancias, per Sant Joan de 1913, "la revetlla ha estat animadíssima a la nostra localitat. Una multitud ha envaït els passejos de Mata i de la Boca de la Mina, així com l'espaiosa plaça de la Basse Nove, àvida de joia i alegria, i de respirar l'aire oxigenat de les serenes nits d'estiu". 
 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: