1 de 10
SECTOR QUÍMIC

L'Informe Públic 2021 de l'AEQT mostra una millora en seguretat

El nombre d'accidents amb baixa a les empreses associades va caure un 37% respecte el 2020

L'associació ha presentat el seu Informe Públic 2021 | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 27 de juliol de 2022 a les 09:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 27 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha presentat el seu Informe Públic 2021, el document que recull les dades, indicadors i paràmetres del sector petroquímic corresponents a l'exercici, i que es fa ressò d'una "millora" en els resultats de seguretat: el nombre d'accidents amb baixa a les empreses AEQT va caure un 37%, la qual cosa es tradueix en una reducció en l'índex de freqüència (nombre d'accidents per cada milió d'hores treballades), que va passar de 4,04 l'any 2020 a 2,34 l'any 2021.

Pel que fa al personal d'empreses de serveis, la millora "també és considerable": l'índex de freqüència va ser d'1,41, quan l'any anterior havia estat 1,82. Igualment, l'informe remarca que també es va reduir, i de manera "molt considerable", l'índex de gravetat, que va ser de 0,05 (havia estat d'1,82 l'any 2020). Es van recuperar, en aquest sentit, les "xifres habituals" del sector químic tarragoní, que "sistemàticament estan molt per sota de la mitjana i de la majoria dels altres sectors", però que el 2020 havien estat "excepcionalment altes".

L'informe "posa de manifest un cop més la solidesa del sector petroquímic com a motor econòmic, amb un inici de recuperació" en les xifres de producció, que es va situar en els 18,2 milions de tones, un 6,7% per damunt del 2020, segons s'ha destacat des de l'AEQT. Un cop més, el sector s'erigeix en principal exportador de la demarcació i va ser el responsable del 68,7% dels moviments al Port de Tarragona.

La recuperació "es detecta també" en els llocs de treball directes, que creixen fins als 5.526. Pel que fa als indirectes, l'augment "és encara més significatiu, però en aquest cas per motius conjunturals": el 2021 van coincidir diferents aturades per manteniment, i també es van reprendre activitats que s'havien ajornat durant el 2020 per la pandèmia, i això va fer créixer de "manera excepcional" els llocs de treball indirectes, que van ser 6.859.

Malgrat aquests indicadors positius, l'informe també reflecteix les "greus dificultats" per les quals va travessar el sector durant l'exercici: "en especial l'elevat cost de l'energia, però sense oblidar l'absència xarxes tancades, la manca d'infraestructures crítiques, les incerteses fruit de les novetats normatives... que situen el sector en desavantatge respecte de la resta d'Europa. Una situació que s'ha vist encara més agreujada durant el present 2022, condicionat pels costos energètics i la inflació, aspectes que el sector observa amb preocupació i que estableixen una perspectiva d'incertesa de cara als propers mesos", s'ha fet constar des de l'associació.

 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: