1 de 10
JUDICIAL

Citen a declarar sis investigats pel cas de la presumpta falsificació d'etiquetes d'ampolles de vi de DO catalanes

A partir d'una denúncia conjunta dels Consells Reguladors de la Denominació d'Origen del Priorat, Montsant i Terra Alta

El jutjat d'instrucció número 3 de Reus ha citat a declarar sis persones relaciones amb el cas | Pixabay
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 25 de juliol de 2022 a les 13:06 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 25 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El jutjat d'instrucció 3 de Reus ha citat a declarar, de cara als dies 21 i 22 de setembre, mitja dotzena de persones investigades per un procediment obert pels delictes contra la propietat industrial, delictes d'estafa i delicte de publicitat enganyosa, delicte de falsedat documental i falsedat de certificats, en relació a una denúncia presentada per una possible falsificació en l'etiquetatge d'ampolles de vi amb denominació d'origen (DO) del Camp de Tarragona i Catalunya. Els investigats poden presentar recurs de reforma fins al 10 de setembre. 


La denúncia es va presentar de forma conjunta pels Consells Reguladors de la Denominació d'Origen del Priorat, Montsant i Terra Alta, l'estiu de 2021. Després es va saber que la DO Tarragona i la DO Catalunya haurien estat també objecte de la falsificació de segells i distintius.


Segons la interlocutòria del jutge Diego Álvarez de Juan, feta pública aquest matí de dilluns, les empreses investigades són Reserva de la Tierra (que dona nom al grup de societats), Viña Tridado (elaboradora i embotelladora dels vins), Corporación vinícola Solitierra (distribuidora) i Golf Global Wines (venda sota la marca Vinoteca de Reserva). 

Quant als investigats, exerceixen càrrecs com els d'administrador, responsables d'operacions o apoderats, entre altres. Les investigacions del jutge indiquen també el mètode segons el qual el grup empresarial hauria dut a terme les accions delictives. Viña Triado hauria registrat marques pròpies als consells reguladors, tot demanant les corresponents etiquetes; i aquests van lliurar als cellers un nombre de distintius "equivalents" a la quantitat de vi qualificat. La interlocutòria subratlla que, malgrat això, es va contactar a una empresa murciana (aliena als consells) per  "imprimir adhesius que imitessin amb força precisió el disseny" dels originals. 

La DO Terra Alta seria la més afectadaL'escrit de Diego Álvarez de Juan manifesta igualment que s'hauria produït "frau" respecte les condicions d'envelliment dels vins, a partir de l'anàlisi dels contractes entre el grup empresarial i cadenes de supermercats com Lidl o Mercadona. Segons el jutge, el frau "consistiria en presentar a distribuidors i concursos un vi diferent al comercialitzat posteriorment". 

Segons les investigacions, entre els anys 2019 i 2021, Reserva de la Tierra hauria comercializat un total de 40.050.902 milions d’ampolles, per un import de 51.350.647 euros i un marge de 14.216.247 euros, de les DO Terra Alta, Catalunya, Tarragona, Priorat i Montsant, de les quals, se n’haurien qualificat pels diferents consells reguladors, un total de 3.169.672. La DO més perjudicada pel presumpte frau seria la DO Terra Alta amb 22.394.459 milions d’ampolles, una xifra que superaria en cinc milions les ampolles comercialitzades per l’esmentada DO.

La segona DO amb més ampolles falsificades seria la DO Tarragona, amb un total de 6.318.854, xifra que triplica la seva producció vinícola. En aquest cas, aquesta xifra multiplica per 25 el vi qualificat per la DO, amb un total de 252.398 ampolles.

En tercer lloc, la DO Catalunya, hi hauria un total de 2.748.730 ampolles presumptament falsificades. En aquest cas, el vi qualificat hauria estat de 972.927 ampolles. De la DOQ Priorat se n’haurien falsificat un total d’1.319.948 ampolles, quan les que haurien passat per la DOQ prioratina haurien estat 147.972. De la DO Montsant, se n’haurien comercialitzat 27.408 ampolles, quan n’hauria certificat un total de 6.933.

"Els Mossos han calculat que els ingressos que obtenia Reserva de la Terra amb la venda d'aquests vins fraudulents podria ser de 20 milions d'euros a l'any; però mai es podrà calcular el perjudici econòmic causat als comporadors d'aquests milions de botelles", conclou la interlocutòria del jutge.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: