1 de 10
MEDI AMBIENT

La primera acció del Pla de la V Verda consistirà a la millora de la zona de la riera de l’Abeurada

El projecte contempla la recuperació paisatgística, l’habilitació de zones de descans i gaudi i la millora de l’accessibilitat

El regidor de Medi Ambient, Dani Rubio | Cedida
per Reusdigital.cat, Reus | 21 de juliol de 2022 a les 16:10 |
Aquest article es va publicar originalment el 21 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja s’ha tret a exposició pública el projecte d’urbanització de la riera de l’Abeurada, que defineix els treballs de recuperació ambiental, plantació, condicionament, mobiliari i senyalística que es realitzaran en cinc zones situades a l’entorn. El projecte suposa la primera intervenció del Pla d’Acció de la V Verda de Reus, que engloba un conjunt d’actuacions sobre les rieres del municipi per tal de recuperar-les com a eixos d’infraestructura verda.

La intervenció a l’espai permetrà que els equipaments públics de l’entorn, com per exemple l’Institut Pi del Burgar, l’Escola Isabel Besora o l’espai de Redessa 1, així com els veïns i veïnes, puguin fer-ne ús per passejar i com a zona de gaudiment públic. L’arranjament també millorarà la connectivitat amb altres itineraris naturals ja consolidats, sigui a peu o en bicicleta, com ara el GR-172 Reus - Santes Creus - Montblanc o l’itinerari 11 de la riera de la Quadra a Bellissens.

El projecte contempla actuacions des del punt de vista ambiental. D’una banda, amb foment de la biodiversitat i recuperació de l’hàbitat de riera, i, d’altra banda, la millora de l’accessibilitat amb actuacions arquitectòniques molt acurades amb camins informals i senyalització adequada, a més de l’habilitació d’indrets de descans amb bancs o zones de jocs infantils.

El pressupost per a les actuacions compreses és de 164.571,41 euros, IVA inclòs, amb un període d’execució de sis mesos i mig. L’Ajuntament va presentar a principis de mes el projecte a la convocatòria “Ayudas a la promoción de estilos de vida saludables a través de la creación o rehabilitación de entornos” en el marc del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia Next Generation UE, i està pendent de resolució.

“Des de l’àrea de Recursos Humans i Medi Ambient s’ha vist la necessitat de fer una ciutat més resilient al canvi climàtic i als períodes de sequera. Amb aquest projecte es recupera la biodiversitat dels espais naturals, en aquest cas fent valdre el paisatge de riera, per posar-los a l’abast de la ciutadania, alhora que millorem ambientalment el territori periurbà i les connexions entre la ciutat i la zona agrícola”, ha explicat el regidor de Recursos Humans i Medi Ambient, Daniel Rubio.

Les cinc zones d’actuació es troben als dos costats de la riera de l’Abeurada entre el Camí de Valls i la línia de ferrocarril de Lleida a Tarragona. La primera zona engloba una àrea de lleure d’uns 400 m², equipada amb bancs, taules i jocs infantils elaborats amb materials naturals i la plantada de vegetació frondosa, amb l’objectiu de generar un espai agradable a la riba de la riera.

Aquesta intervenció inclourà la generació de petits moviments topogràfics que generin acumulació d’humitat i vegetació, la instal·lació de mobiliari de fusta per a pícnic i bancs, elements de senyalística, instal·lació d’hotels d’insectes, implantació d’elements per a joc lliure i millores dels accessos.

A la segona zona, es tindrà la finalitat de recuperar de l’hàbitat de la riera. Serà una actuació al meandre que comprèn la plantació d’espècies autòctones amb un lleuger moviment de terres per tal de fomentar l’hàbitat de riera.

La tercera consistirà a una actuació a la zona verda de la vorera del carrer d’Igualada per generar dues noves zones d’estada equipades i accessibles amb relació visual cap a la riera i accés a la cota inferior. Els dos miradors tindran elements de senyalística que informaran dels valors del paisatge de la riera.

A més, a la quarta, es milloraran les condicions d’accés al carrer d’Igualada mitjançant un graonat de travesses, pel que fa a la llera de la riera amb l’arranjament de la baixada. Per acabar, a la cinquena zona es reconfigurarà l’àrea d’esbarjo per a gossos actual amb nous límits que coincidiran amb la prolongació del carrer Sabadell.

Què és V Verda?

El projecte V Verda va néixer el 2008, a partir un estudi realitzat pel Centre de Recerca i Projectes de Paisatge del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC, encarregat per l'Ajuntament de Reus. Aquest estudi ha estat recuperat per la regidoria de Medi Ambient amb l’objectiu de portar-lo a terme mitjançant accions concretes que valorin el paisatge del terme, tenint en compte els seus trets d'identitat com són les rieres i els barrancs i els vestigis de l'espai agrícola.

L'anomenada V Verda és una xarxa d'espais lliures que aprofita l’estructura hidrològica, les infraestructures viàries, la xarxa de camins, elements patrimonials, i que, sobre el mapa, traça la forma d'una V.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: