1 de 10
MAPES INTERACTIUS

El 95% de Catalunya ha patit el juny més calorós des del 2009 i el juliol apunta també a rècord

La temperatura màxima diària durant aquest mes supera els 35 graus de mitjana a 13 estacions del país

L'incendi del Bages, abans de poder-se estabilitzar, ha cremat 1.700 hectàrees de terreny. | ACN
per Roger Tugas Vilardell, Reus, Catalunya | 20 de juliol de 2022 a les 11:40 |
Les onades de calor són cada cop més recurrents i amb pics més elevats, cosa que es tradueix en incendis com els que s'estan patint aquests dies a Catalunya o els que hi va haver a la Catalunya Nord a finals del mes passat, entre altres problemàtiques. És una conseqüència de la situació d'emergència climàtica. 

Al 95% de les 177 estacions meteorològiques amb informació disponible arreu del país, de fet, la temperatura màxima diària registrada el juny ha estat, de mitjana, més alta que en qualsevol any precedent des que es disposa de dades, a partir del 2009. I aquest juliol també apunta a rècord a bona part de Catalunya.
 


La xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques integra les estacions automatitzades gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, que permeten consultar diverses variables recollides cada hora aquest 2022 i els 13 anys anteriors, entre les quals, la temperatura. I de les 177 disponibles, només vuit havien registrat, de mitjana, temperatures màximes diàries més altes el juny de 2017, un altre any en què aquest mes va ser molt calorós.

Es tracta, en tots els casos, de punts de costa, tal com es pot consultar al mapa inicial i també en tots ells les temperatures del juny de 2022 han estat les segones més altes dels darrers 14 anys, menys de mig grau per darrere que les del 2017. En concret, pel que fa a la Costa Daurada, es troben en aquesta segona posició les estacions de Tarragona, Torredembarra, Cunit i Vinyols i els Arcs, i a banda, també n'hi ha dues de Barcelona, la de Cabrils i la de Fogars de la Selva -l'única que no és estrictament costanera.

La temperatura màxima diària va superar els 30 graus de mitjana el juny passat al 55% d'estacions, essent especialment elevades a Ponent, fins al punt que la de Lleida i la d'Alcarràs van quedar per damunt dels 34 graus. Els set punts més calorosos, de fet, van ser tots del Segrià i la Noguera. Pel que fa a aquest juliol, fins als registres de dilluns, 41 estacions han acumulat la mitjana de temperatures màximes més altes durant aquest període, pràcticament una de cada quatre, tal com es poden localitzar al següent mapa. Ara bé, aquest percentatge podria acabar sent superior quan acabi el mes si es compleixen les previsions. A 108 mes, de fet, per ara s'hi ha registrat la segona mitjana de temperatures màximes més elevada.
 


Lògicament, la calor suportada és també superior a la del juny. Fins al dia 18, la temperatura diària màxima era, de mitjana, superior als 35 graus a 13 punts. Fins i tot frega els 36 a les estacions d'Artés (Bages) i Montesquiu (Osona), seguides com a més caloroses per dos punts al Pallars Jussà (Tremp i Isona i Conca Dellà) i el de Lleida. Per ara, a la majoria d'estacions, el rècord de temperatura en un inici de juliol va tenir lloc el 2015, malgrat que aquest registre pot canviar molt els propers dies. Entre els dies 15 i 16, vuit estacions van arribar o superar els 40 graus, quatre del Segrià (Lleida, Seròs, Gimenells i el Pla de la Font, i Torres de Segre), tres del Pallars Jussà (Tremp, la Pobla de Segur, i Isona i Conca d'Ellà) i Artés.

Efectivament, el següent gràfic mostra com els pics de temperatura diaris van caure després de l'onada de mitjans de juny i el juliol va començar en nivells homologables a anys previs, per bé que posteriorment es va tornar a enfilar fins ara. I les previsions apunten a que aquesta situació no ha de moderar-se massa fins a finals de mes, així que les possibilitats que acabi resultant també un juliol de rècord de temperatures a bona part del país són també serioses. Aquesta dinàmica, de fet, és compartida a pràcticament totes les estacions meteorològiques, tal com es pot consultar igualment de forma individual.
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: