Judicial

El Tribunal d'Estrasburg dona la raó a les víctimes de la Loveparade i admet a tràmit la seva demanda

"Estem satisfets, però també realistes: això és una victòria moral", diu Francisco Zapater, advocat i pare d'una víctima

Pla mitjà del pare d'una de les víctimes catalanes del Loveparade, Paco Zapater, fotografiat al centre de Tarragona | ACN
per Reusdigital.cat, Tarragona | 19 de juliol de 2022 a les 19:17 |
El Tribunal d'Estrasburg dona la raó a les víctimes de la Loveparade i admet a tràmit la demanda de Francisco Zapater, advocat i un dels pares dels 21 nois i noies mortes durant una allau humana a la ciutat alemanya de Duisburg el 24 de juliol del 2010, quan celebraven la Loveparade. "Una admissió a tràmit només significa que estudiaran el cas", apunta Zapater. Malgrat tot, aquest primer pas el satisfà, i més quan "el 90% de les demandes que arriben a Estrasburg es rebutgen, nosaltres formem part del 10% que s'accepta", es congratula. "No és pas la victòria final, és una victòria moral", afegeix. Estrasburg no pot obligar a reprendre el judici penal ja que va prescriure, però sí que pot dictaminar la vulneració dels drets humans.

El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg ha admès ha tràmit la demanda interposada per Francisco Zapater. El cas va prescriure perquè les lleis alemanyes consideren que tot procés penal complex, quan han passat deu anys sense que s'hagi arribat a cap conclusió, prescriu. La família de Clara Zapater, una de les víctimes, sempre s'havia oposat a aquest principi. "Per això que també demanem una reforma de les lleis processals", afirma el pare.

Després d'arxivar-se el judici, només dues parts han seguit litigant, en aquest cas a Estrasburg: la família Zapater, de Tarragona, i la d'una jove italiana morta a la mateixa allau. El fet que aquesta instància de la Unió Europea hagi pres en consideració aquest posicionament ha estat interpretat com un pas endavant per a la família. "No és estimació de la nostra demanda, és l'admissió a tràmit, però la criba representa el primer pas", conclou Zapater.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: