SOCIETAT

Reus expressa el seu condol per la mort de Xavier Amorós

Entitats reusenques reaccionen al traspàs de l'escriptor

Imatge d'arxiu de l'escriptor Xavier Amorós | Enciclopèdia.cat
per J.M. / M.A., Reus, Catalunya | 19 de juliol de 2022 a les 10:41 |
Entitats, institucions i persones de molts àmbits de Reus han mostrat el seu condol per la mort, aquest passat dilluns, de l’escriptor Xavier Amorós.  A través d’un comunicat, l’Ajuntament de Reus ha expressat “el seu condol a la família i al conjunt de la ciutadania de Reus per la defunció d’un fill il·lustre a qui l’any 1998 va reconèixer per la seva activitat en els camps cultural i literari, així com en els àmbits cívic i polític com a regidor de l’Ajuntament de Reus i senador; trajectòria que es va traduir en un ampli catàleg de treballs de poesia, assaig i narració que li han donat múltiples premis i distincions en certàmens literaris d’arreu de Catalunya”.

Aquest dimarts al matí, l’alcalde, Carles Pellicer, ha anunciat que es farà entrega de la bandera de la ciutat a la família del poeta i escriptor. “Un dels cronistes de bona part del s. XX de Reus, actor i testimoni de fets cabdals”, ha expressat Pellicer.El 2023, dedicat a l'escriptor reusenc


L’any 2023 serà l’any Xavier Amorós. “Ell ja ho sabia, i es tenia previst fer-ho oficial la setmana vinent”, ha comentat l’alcalde, qui s’ha referit a Amorós com “un ciutadà emblemàtic, compromès i irreductible”. Ha recordat el seu paper com a fundador de la Unió de Botiguers, membre de la Comissió Democràtica del Baix Camp, impulsor de la represa teatral a la ciutat amb el Teatre de cambra, senador des del 1986 fins al 1993, “i, sobretot, responsable d’obrir camins de futur per a joves aprenents”, ha remarcat Pellicer.

Referent als Països Catalans, Amorós va ser nomenat fill il·lustre de Reus el 1998 i doctor honoris causa per la URV el 2004, i també va rebre la Creu de Sant Jordi el mateix any. Pellicer i el regidor d’Educació, Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, han recordat les últimes visites que van fer a Amorós, precisament quan se li va comunicar que el 2023 seria el seu any, una commemoració que tindrà com a epicentre la biblioteca Xavier Amorós, que celebrarà 20 anys.

La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, també s’ha sumat al condol a la família i a la ciutadania reusenca “per la pèrdua d’aquest fill il·lustre i compromès amb la ciutat”, i ha volgut llegir un dels poemes d’Amorós, Enyoro la terra, I. A través de Twitter, Llauradó ha manifestat el condol a la família i amics de Xavier Amorós, tot agraint al finat la seva contribució al llegat cultural i literari de Reus.

En paraules de Daniel Recasens, “Reus ha perdut un ciutadà, amb tot el que representa: compromís, dedicació i, absolutament, literatura”. A la biblioteca hi haurà una taula amb la seva obra disposada i amb unes pantalles on es projectaran unes converses amb l’autor. Recasens ha llegit el poema No hi havia res a dir.

Les formacions PSC, Junts, la CUP i Ara Reus han mostrat el seu condol


També a través de Twitter, el portaveu del PSC Reus, Andreu Martín ha dit que “se’n va un home de la cultura de Reus i d’arreu, creador, impulsor i inspirador per a molts. Queda la seva obra i petjada en múltiples projectes”. Martín afegeix: “Et trobarem a faltar, però per damunt de tot el recordarem amb el seu somriure. Una forta abraçada a la família”. 

La formació Junts Reus ha manifestat la seva “tristor per la pèrdua de l’escriptor local amb un compromís innegable cap a la seva estimada ciutat”.  

Ara Reus també ha fet palès el seu condol a la família i als amics de l’escriptor reusenc. En el mateix sentit, la CUP Reus, transmet “una abraçada a la família i als amics” i afegeix que Xavier Amorós “és un reusenc que s’haurà d’estudiar i recordar”.

«El Xavier va ser sempre una persona convençuda del potencial del territori»


La Cambra de Comerç de Reus ha fet públic un comunicat en el qual manifesta la seva “profunda tristesa per la desaparició del poeta i escriptor Xavier Amorós Solà. Més enllà de valorar la seva extraordinària obra literària, que ha prestigiat la ciutat i el territori, la corporació vol subratllar també el seu compromís amb l’associacionisme local del qual en va deixar testimoni, entre d’altres, durant la seva intensa etapa a la mateixa Cambra”.

L’ens cameral recorda el vincle professional d’Amorós amb el sector del tèxtil a través de la seva relació amb l’històric establiment de teixits Les Amèriques, del carrer de Llovera, regentat per la societat Creus, Reig i Amorós. Alhora, es fa esment a la seva condició de vocal del Ple de la Cambra durant 25 anys, en el període comprés entre el 1953 i el 1978. Un període “intens” que Amorós “va també perpetuar amb molta gràcia als seus textos memorialístics, els Temps Estranys, publicats a la col·lecció Rosa de Reus de l’Associació d’Estudis Reusencs. En la seva condició de membre del ple, Amorós va participar d’alguns dels moments culminants de la història de la Cambra com fou la construcció de la nova seu de la corporació i de l’espai de la Llotja, sota la presidència de Francesc Cabré”.

El president de la Cambra, Jordi Just, ha valorat la trajectòria d’Amorós que, com tants d’altres empresaris locals, va voler també “participar activament de la vida corporativa, suggerint iniciatives, aportant coneixement, i sumant en benefici d’una realitat que sempre ha merescut totes les seves atencions”. Precisament, Just ha volgut realçar la condició de comerciant d’Amorós i el seu vincle amb les comarques veïnes. “El Xavier va ser sempre una persona convençuda del potencial del territori per projectar el nom de la ciutat. Com a comerciant va recórrer totes les comarques de l’entorn. I el fet de ser descendent per línia paterna de Pradell, i per línia materna de Maials, li va servir per refermar aquest convenciment que la gent de Reus sense la força del territori seríem ben poca cosa” ha apuntat el president de la Cambra.

La referència al poeta és ben present també a l’espai Llotja on hi ha reproduït un fragment d’un dels seus poemes més celebrat, el de A la meva ciutat i on retrata, de manera precisa i plena de sentiment, el cèlebre Mercat dels Dilluns.

Diverses entitats culturals, colpides per la mort del poeta


El Centre de Lectura, a través de Twitter, ha fet un fil amb algunes fotografies que avalen la seva vinculació amb l’entitat, que es va iniciar als anys 40. “Eternament agraïts, Xavier”, han manifestat mitjançant Instagram. Amorós n’era soci d’honor, va dirigir i renovar la revista des del 1972 fins al 75 i va presidir l’ateneu entre el 81 i el 82.

Per la seva banda, el Bravium ha expressat “la nostra pena per la pèrdua del poeta reusenc Xavier Amorós, i traslladem el nostre condol a família, amics i lectors del gran escriptor. Descansi en pau”.

També s’ha expressat el Centre d’Amics de Reus. L’entitat “lamenta profundament” la mort de l’escriptor Xavier Amorós. El president del Centre d’Amics, Joan Maria Mallafrè, ha afirmat que Amorós “va ser una figura cabdal de la literatura reusenca i catalana, un memorialista i poeta excels que va situar la literatura amb marca de Reus en un lloc ben alt dins el panorama literari català”.

A més, Amorós va ser designat "Més Amic de Reus" el 2018 com a reconeixement a la seva dilatada carrera com a escriptor. “Bona part de les històries que vam viure a Reus durant dècades, històries polítiques, socials i especialment culturals van quedar reflectides en les seves pàgines i queden com un record inesborrable”, ha apuntat Mallafrè.

Així mateix, l’Associació Gosar Poder també ha fet ús de les xarxes socials per lamentar “la mort de l’escriptor reusenc Xavier Amorós. La seva relació i admiració pels germans Ferraté(r) va quedar reflectida en nombrosos articles i llibres. Una abraçada als seus amics i familiars”, assenyala la seva piulada a Twitter. Aquesta ha estat també l’eina escollida per l’Arxiu Municipal de Reus per referir-se al traspàs. “Persona generosa i compromesa. El nostre més sentit condol a la família i amics. A @ReusArxiu conservem i preservem el seu fons documental, testimoni de la seva trajectòria vital i de la seva obra creativa”.

La Universitat Rovira Virgili també s’ha afegit al condol per la mort de Xavier Amorós. 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: