1 de 10
PATRIMONI

Una joia modernista que gaudiran les famílies

Actualment objecte d'una rehabilitació, el Mas Totosaus de Pere Caselles es convertirà en un edifici d'atenció social

Exterior actual del Mas Totosaus | Reus.cat
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 15 de juliol de 2022 a les 16:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ha estat aquest passat dijous quan el govern municipal ha fet saber que el Mas Totosaus es convertirà, de cara al futur, en un espai d'atenció a les famílies. Actualment, l'espai està sent objecte d'una sèrie de treballs de rehabilitació. La millora de l'efidici, avançada per Reusdigital.cat la tardor de 2020, es va quantificar en el seu moment en uns 150.000 euros. Finalment, el projecte contempla una despesa superior, d'uns 200.000 euros. 


Segons l'estudi realitzat en el seu moment pel consistori reusenc, el Mas Tutusaus es trobava "en desús" tot i que fa més d'una dècada se'n va restaurar l'exterior. "Des d'aquella data ha estat desocupat i presenta patologies pròpies del pas del temps i un manteniment pràcticament inexistent", van indicar llavors fonts municipals.

En aquest sentit, ja es va avançar que la intervenció afectaria "tot el conjunt" de l'edifici respecte a la "dotació d'aïllament, les instal·lacions, o els acabats interiors", entre altres. Cal recordar que, el gener de 2020 i en sessió plenària, el grup del PSC va fer un prec a través del regidor Héctor Fort per instar el govern municipal a revertir la "degradació" i "l'estat d'abandonament" del mas "i el seu entorn".

Una obra de Caselles de 1906En resposta a la qüestió formulada pels socialistes, la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, va admetre una "problemàtica de conservació" del mas i va manifestar després que "ens podríem comprometre a trobar-hi un ús". Aquest, doncs, és que la casa serà un altre espai del Servei d’Atenció i Orientació a les Famílies com el Mas Pintat, donant servei a la zona oest de la ciutat. L'agost de 2021, l'ajuntament va apuntar que l'immoble esdevindria, després de la rehabilitació, un "edifici administratiu". 
 

Una imatge de la recreació del projecte Foto: Ajuntament de Reus
 

Es preveu la que la primera fase de les obres s'acabin cap a l’octubre d'enguany, i que els treballs d’accessibilitat de l’entorn finalitzin de cara a començaments del 2023. Un cop estigui rehabilitat, a banda de convertir-se en un SOAF, el mas s’inclourà a la Ruta del Modernisme de Reus pel seu valor arquitectònic.

I és que l'edifici té història. És un maset "aïllat" projectat l’any 1906 per l’arquitecte reusenc Pere Caselles per a Doña Elvira Figueras, viuda de Totosaus. Es tracta, doncs, d’un edifici modernista "amb un gran interès històric i patrimonial". Com a anècdota, cal assenyalar que la família del batlle, Carles Pellicer, està lligada al Mas Totosaus.

De fet, segons ha comentat l'alcalde en una roda de premsa en què s'han visitat les obres, van ser els seus besavis els encarregats de construir l'edifici, que en principi hauria pogut ser més ampli. Fins i tot s'hi van produir algunes cerimònies familiars, quelcom que ha fet que hagi admès "certa emoció" ara que s'està actuant per preservar el "llegat familiar". Un llegat que ara també podrà fer-se seu la ciutadania.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: