1 de 10
LITERATURA

Un món de dos colors

Barcanova publica "Like Blanc", una distòpia futurista juvenil creada per Gemma Pasqual i Escrivà

Una imatge de Gemma Pascual | Cedida
per Jordi Cervera Nogués, Reus, Catalunya | 15 de juliol de 2022 a les 10:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Barcanova publica Like Blanc, una distòpia futurista juvenil creada per Gemma Pasqual i Escrivà que aprofundeix en l'univers iniciat a Like Blau i que toca un tema de màxima actualitat i de futur incert, el canvi climàtic. L'autora, tota una veritable experta en novel·les adreçades al jovent, recupera una part dels personatges que formaven part de Like Blau, la primera de les històries.

Un món postapocalíptic, amb unes imatges molt potents i molt visuals, on totes les coses naturals han desaparegut, l'aigua ha fet fonedissos els indrets més emblemàtics de la civilització que coneixíem i tot artificial. I quan es diu tot és tot, el menjar, l'aire, l'entorn, les relacions personals. Tot ha canviat i els likes i els unlikes marquen la vida de tothom i estructuren l'escala social i les possibilitat d'anar endavant o de retrocedir.

Cal ser un bon ciutadà, respectar i obeir el líder i sobretot, no s'ha de qüestionar res. No hi ha llibres, no hi ha música i imperen dos colors, el blanc i el blau. Un univers de ciència ficció que, malgrat tot, sabent el que sabem i veient el que passa al nostre voltants a hores d'ara, resulta perfectament creïble.

Gemma Pasqual domina els recursos i els registres que utilitza i això fa que en aquestes novel·les, a més de tractar un tema actual i inquietant, ho faci tenint molt en compte els registres i els gustos dels lectors juvenils, mantenint un ritme trepidant que no permet abandonar o abaixar la guàrdia i, a més, plantejant algunes picades d'ullet als grans clàssics de la ciència ficció més tradicional.

Detalls de mestres com Asimov, Orwell o de referents del cinema com Blade Runner o fins i tot al Planeta dels Simis. El cataclisme que deixa la Terra a la vora de la destrucció no és un tema nou en absolut, però Pasqual el tracta amb habilitat dibuixant un món gens amable, on les efusions sentimentals no estan ben vistes i on les normes ofeguen la població. Els protagonistes lluiten contra aquesta opressió i tot gira al voltant de dos escenaris mentre es van introduint tots els referents històrics que han portat el món on viuen a ser com és.

El resultat final es pot analitzar des de dos punts de vista, un que podria ser el del lector que simplement busca una bona novel·la d'aventura que l'entretingui i que li faci passar una bona estona o el d'aquell lector que hi vegi un crit d'atenció, una denúncia real plantejada des d'una mirada ecològica i quasi de supervivència. En aquest segon àmbit, Like Blanc és, sens dubte un llibre que fa pensar, que porta a la reflexió i, sobretot, a qüestionar de manera crítica la realitat que ens envolta.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: