Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Desgranar el teixit social, demogràfic, cultural, econòmic i folklòric dels castellers d'arreu de Catalunya és l'objectiu que persegueix l'estudi "Una diapositiva social i cultural de les colles castelleres de Catalunya". La recerca ha estat seleccionada com la guanyadora de la II Beca del Centre de Prospectiva i Anàlisi i Anàlisi dels Castells (CEPAC).
L'estudi es basa en un qüestionari adreçat a les persones integrants de les colles castelleres de tota Catalunya, que ja ha respost
més d'un miler de persones. A través d'aquesta eina es pretén obtenir un retrat de la composició social de les colles. La recerca està impulsada per
dues investigadores de la URV vinculades a la Colla Castellers Xiquets de Tarragona: l'Elisa Alegre, Doctora en Antropologia Social, i Mireia González, experta en comunicació i màrqueting.
Les investigadores esperen doblar la xifra de respostes
A hores d'ara, la investigació compta amb uns resultats provisionals i, segons les investigadores, "gairebé el 50% dels castellers té fills o filles, més del 50% té un nivell d'estudis universitari, més del 70% està laboralment actiu i
més del 50% ens diu que està en més d'una entitat". A més, "un 70% estan al món cultural i folklòric català" i "més d'un 90% dels participants han escollit el català per respondre el qüestionari".
El qüestionari encara està obert i esperen recollir el doble de respostes, assegurant que "
mai s'ha fet una recerca amb aquest objectiu, i crec que pot ser una aportació científica no només per al món casteller, sinó també per comprendre molt més la cultura catalana". També permetrà a cada colla consultar els resultats i informes concrets de la seva entitat.
Es pot respondre el qüestionari en
aquest enllaç.