1 de 10
FUTBOL

25 anys de futbol en família

Ramon Folch pare escriu un llibre en què recorda les experiències viscudes tot seguint la trajectòria esportiva del seu fill

Una imatge de la portada del llibre de Ramon Folch Folch | MBO
per Marc Busquets Obré, Reus, Catalunya | 20 de juliol de 2022 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
"El futbol són records", apunta el comunicador Toni Mateos al pròleg del llibre Tastets de futbol. 25 anys acompanyant el petit (1996-2021), de Ramon Folch Folch, pare del cèlebre jugador reusenc. I durant un quart de segle se'n poden viure moltes, d'experiències. Ja jubilat, l'autor ha volgut recopilar experiències en un sentit homenatge a la família. De fet, mentre ha estat treballant en la preparació de l'obra, no n'has dit pas res, als qui l'envolten. "Feia arribar als capítols a gent de confiança, i m'anaven dient que els agradava, el que m'animava a seguir", indica satisfet a Reusdigital.cat

D'aquesta manera, Folch pare proposa un itinerari emocional per la trajectòria de Folch fill, des dels seus inicis fins a la maduresa assolida en equips com el CF Reus Deportiu, el Real Oviedo, o l'Elche CF (amb ascens a Primera com a cirereta del pastís). "M'ho he passat molt bé; el que he fet és un regal per a la família i per als amics", fa constar l'autor, qui ha optat per dividir el relat en capítols breus, que giren al voltant de qüestions diverses vinculades al futbol. Els primers passatges, aixó sí, se centren en la carrera de l'esportista. A posteriori, analitza el paper de les aficions, o dels mitjans de comunicació. Per ser el primer cop que es posa a escriure, subratlla content, "me n'he sortit prou bé". 

La lectura ho corrobora. Folch Folch s'hi manifesta com un entusiasta de la pràctica esportiva com a valor educatiu per a la canalla (després de tot, va ser entrenador molts anys), i de la família com a motor que empeny a tirar sempre endavant. Els viatges amunt i avall per seguir el fill (amb una etapa a Finlàndia inclosa), determinats rituals per atraure la fortuna (té una samarreta de la sort) i l'amor pels qui l'envolten, amics inclosos, són el denominador comú d'aquests Tastets de futbol.

D'anècdotes també n'hi ha una bona colla. Per esmentar-ne una, la d'un periodista manxec que es pensava que el futbolista reusenc era d'origen alemany (ja que volk, que vol dir gent en la llengua de Brecht, es pronuncia com Folch). O de com l'infortuni d'una lesió del fill, quan aquest era petit, va conduir el pare a caure rendit a la bellesa de la platja de Cambrils. 

"Tenir un fill, plantar un arbre i escriure un llibre"De noms propis, 25 anys acompanyant el petit (1996-2021) en conté no pocs. En aquesta línia, Folch Folch assenyala que "he volgut destacar tots aquells qui van contribuir a fer del meu fill el futbolista que és"; per contra, "no he volgut parlar gaire, per no dir gens", dels qui no hi van creure. A les pàgines del llibre hi apareixen, entre molts altres, ganxets il·lustres com el radiofonista Enric Tricaz o el periodista Josep Baiges. Altres comunicadors, com Marc Libiano; o amics i còmplices com Artur Àvila o Jordi Fabregat (una "figura clau" en la carrera del migcampista) també són protagonistes. 

Objectiu complert? "Ja ho diuen, ja, que a la vida s'ha de tenir un fill, plantar un arbre i escriure un llibre", comenta Folch Folch amb un somriure als llavis. I quin Folch fill hi descobrirà el lector, a les pàgines de Tastets de futbol? "El mateix que es mostra a la gespa. Tranquil i treballador", respon sense dubtar-ho. Un tarannà, aquest, forjat al llarg de 25 anys, gràcies a l'empenta de son pare, sa mare i dels germans. 

En tractar-se d'un projecte personal, destinat als més propers, Folch pare no ha editat una gran quantitat d'exemplars del llibre. No obstant això, n'ha deixat uns quants al Celler de Reus, al número 19 de l'avinguda del doctor Vilaseca. 
 
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: