URV

La URV coordina una iniciativa internacional per crear un segell digital del vi

L'objectiu és establir estàndards ecològics per al sector vitivinícola

La URV coordina la creació d'un segell digital del vi | Cedida (Anton Monner)
per Reusdigital.cat, Reus, Catalunya | 22 de juliol de 2022 a les 17:00 |
La quantificació de la qualitat del vi i la valorització del procés d’elaboració és una de les tasques més difícils per a la indústria vitivinícola. Una iniciativa internacional coordinada per la URV treballa per desenvolupar una plataforma que permeti als productors de vi d’alta qualitat certificar digitalment les seves elaboracions, protegir l’etiqueta d’alta qualitat, garantir estàndards ecològics i facilitar l’accés als mercats estrangers amb certificats acreditats digitalment.

Tecnologia d'intel·ligència artificial per controlar el procés d'elaboració


L’equip multidisciplinari d’experts que formen part d’aquest projecte està encapçalat per l’investigador del departament de Química Física i Inorgànica Vladimir Baulin i, a través de la plataforma WineCreators, apliquen tècniques d’intel·ligència artificial i implementen tecnologies digitals com la cadena de blocs.

Al llarg de tot el procés el productor pot certificar i demostrar les seves pràctiques d’agricultura regenerativa. “També li permet compartir el coneixement de la cocreació amb altres productors, ja que aquesta transició a l’agricultura regenerativa requereix el canvi global cap a estàndards de qualitat i ecològics”, explica Vladimir Baulin.

El projecte permetrà als productors prendre decisions sobre la collita i altres aspectes


El projecte estableix un mètode per mesurar i certificar digitalment la qualitat del vi, i per dotar de valor el procés de creació amb l’enregistrament massiu de dades crítiques. “Per exemple, a través de sensors, càmeres i estacions meteorològiques es podran documentar diversos aspectes al llarg de tot el procés de producció, la qual cosa oferirà una informació de valor a tots els agents implicats a l’hora de prendre decisions”, apunta Baulin.

Segons l’investigador, aquesta iniciativa serà útil per als productors a l’hora de decidir sobre la seva collita o vins d’alta qualitat produïts; per als clients, que tindran accés a una informació segura sobre el producte, i també per altres agents relacionats amb el món del vi o de l’enoturisme. Les tecnologies aplicades en el marc d’aquest projecte permetran garantir l’origen i els processos en la producció, però també per comparar productors i productes i predir la qualitat del vi mitjançant criteris objectius d’anàlisi de dades massives mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial.

El projecte preveu crear bases de dades uniformes, estandarditzades i harmonitzades relacionades amb la qualitat del vi, preparades per a l’anàlisi d’aprenentatge automàtic. Aquesta estandardització de les entrades de dades obre la possibilitat d’ampliar i expandir la plataforma a les vinyes europees. També ofereix als productors retroalimentació instantània en forma d’informació visual amb què podran controlar les dades processades de diferents fonts. Aquests coneixements els permetran optimitzar i orientar les solucions de lluita contra malalties i tractament de plantes.
Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: