Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de juliol de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La
DOQ Priorat impulsa la redacció d'un pla per incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (
ODS) en totes les accions que es desenvolupen al camp les
empreses vitivinícoles de la
DOQ Priorat.
L'estudi, que dirigirà el doctor en Ciències Ambientals i llicenciat en Geografia, Martí Boada, serà realitzat per la consultoria Inèdit, spin-off vinculada amb a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB), que treballen per millorar la comprensió del canvi ambiental global, accelerar i gestionar la transició cap a un futur sostenible i per a la correcta gestió del canvi que planteja l'economia circular.
El
full de ruta en sostenibilitat per la DOQ Priorat, que ja s'ha començat a realitzar i es treballarà conjuntament de la mà de les persones i entitats del Priorat, té com a objectiu definir les accions estratègiques que s'han d'implementar al camp i al celler per garantir la sostenibilitat i donar continuïtat al projecte impulsat des de fa anys pel Consell Regulador de la DOQ Priorat, en matèria de preservació de l'entorn natural i també per assegurar la viabilitat del projecte vitivinícola, la qualitat dels vins i la seva traçabilitat.
A hores d'ara s'ha iniciat la recollida de dades que són la base per l'elaboració de la primera fase del treball, per determinar el valor socioecològic del patrimoni natural i cultural específics de la DOQ Priorat. Posant l'accent en el territori vitivinícola i les sinergies amb figures de dinamització i conservació del territori sempre centrant-nos en un aspecte: l'activitat agrícola productiva que es desenvolupa a les muntanyes del Priorat.
Per al president del Consell Regulador de la DOQ Priorat,
Salus Àlvarez, l'elaboració de l'estudi "ha de permetre que viticultors i cellers de la DOQ Priorat ens alineem amb els objectius ODS, que ha fixat les Nacions Unides per garantir un desenvolupament sostenible i respectuós amb el nostre entorn. Una línia de treball totalment imprescindible per a poder avançar sempre amb el màxim respecte a la natura i a l'ecosistema que ens envolta". L'elaboració d'aquest estudi compta amb la col·laboració dels tècnics del Parc Natural de la Serra de Montsant, VITEC i la coordinació del Consell Regulador de la DOQ Priorat. A hores d'ara, ja s'ha traslladat als cellers una enquesta, que forma part del procés de recollida de dades.